Συνεντεύξεις και άρθρα

(Εφημερίδα ΚΑΡΦΙΤΣΑ) Όλη η αλήθεια για τους δασικούς χάρτες στη Χαλκιδική
(Εφημερίδα ΚΑΡΦΙΤΣΑ) Όλη η αλήθεια για τους δασικούς χάρτες στη Χαλκιδική

Η υπόθεση της Νομοθέτησης και ψήφισης Νόμου περί Δασικών Xαρτών και καλλιεργήσιμων γαιών, ξεκίνησε εδώ στη Χαλκιδική από την Νέα Δημοκρατία γιατί το θέμα αφορούσε σχεδόν όλο τον αγροτικό πληθυσμό του Νομού. Για τα χωράφια τα οποία αν και εκχερσώθη- καν παράνομα, δεν έγιναν βίλες και πι- σινές αλλά αγροί που οι αγρότες ζουν τις οικογένειες τους καλλιεργώντας τους, υπογραμμίζει ο πρ. βουλευτής της ΝΔ στη Χαλκιδική, Ευθύμης Καρανάσιος. Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στην Σουζάνα Καζάκα και την «Πολιτική Χαλκιδική».

Πότε, πως, που και από ποιους ξεκινά η Νομοθέτηση και ψήφιση του Νόμου περί Δασικών χαρτών και καλ- λιεργήσιμων γαιών;

Εκλεχτήκαμε το 2012. Από τότε αρχίζω να προσπαθώ να δω τι σημαίνει δάσος τι σημαίνει ενστάσεις τι σημαίνουν όλα αυτά τα σκηνικά και διαπιστώνω ότι οι γνώσεις μου εί- ναι ελάχιστες. Έτσι οργανώνω μια ομάδα στο γραφείο μου από ειδικούς Δασολόγους, Δασοπόνους, Δασάρχες συ- νταξιούχους και ενεργούς, δασεργάτες και όλοι αυτοί απο- τελούν την ομάδα, που έχει ως στόχο να δημιουργήσουμε ένα «Νόμο» για να γλυτώσουμε τα χωράφια τα οποία αν και εκχερσώθηκαν παράνομα, δεν έγιναν βίλες και πισινές αλλά αγροί που τους έχουν οι αγρότες και ζουν τις οικογέ- νειες τους καλλιεργώντας τα. Έτσι ξεκινά μια διαδικασία να σβήνουμε, να γράφουμε, να πηγαίνουμε στο υπουργείο να βλέπουμε αν γίνεται, αν δεν γίνεται και συγχρόνως όταν καταλήξαμε σε κάτι να μπούμε στην διαδικασία να πάμε στην επιστημονική επιτροπή της Βουλής, στο λογιστήριο του κράτους, να ελέγξουμε την αντισυνταγματικότητα να περάσουμε από μια πλειάδα διαδικασιών που για να γίνει ένας νομός αυτά είναι απαραίτητα και να συμφωνήσουμε κάποια στιγμή και εδώ θα θυμίσω ότι κυβερνούσαμε ΔΗ- ΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ στην αρχή αντιδρά –εδώ θέλω να ευχαριστήσω την κ. Κουντουρά και την ΔΗΜΑΡ οι οποίοι ψήφισαν αυτόν τον Νόμο γιατί κατάλαβαν την χρησιμότητά του και έτσι αναγκάστηκε να το ψηφίσει και το ΠΑΣΟΚ. Έτσι λοιπόν 24/12/2014 έγινε Νόμος του κράτους και τον Ιανουάριο του 2015 είχαμε εκλογές, δηλαδή προλάβαμε στο παραπέντε να κερδίσουμε αυτή την ιστο- ρία. Τι κερδίσαμε από όλα αυτά; Kερδίσαμε την δυνατότητα των αγροτών σήμερα να μπορούν να κάνουν ενστάσεις αντιρρήσεων απέναντι στους Δασικούς Χάρτες και εγώ αισθάνομαι περήφανος γιατί αυτή η Αντίρρηση των Αγρο- τών στηρίζεται στον Νόμο που ψηφίσαμε. Αν δεν υπήρχε αυτός ο Νόμος όλα θα ήταν και ίσως όλα να γινόταν δάσος άρα προλάβαμε το κακό. Εγώ υποστηρίζω ότι πρέπει σήμερα – στο 2017- που ζούμε, στη διαδικασία, να προλαβαίνεις το κακό. Αυτό ούτε ψηφίζεται, ούτε χει- ροκροτείται, ούτε σχολιάζεται. Για την Κεντρική Χαλκιδική είναι ένας Νόμος σωτηρίας ένας νόμος που έδωσε την δυ- νατότητα να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε, ένας Νόμος ο οποίος στη συνέχεια έχει να δώσει ακόμη καλύτερη ποιό- τητα. Θα σας δώσω άλλο ένα παράδειγμα τα κτίσματα που είναι μέσα σε αυτά τα κτήματα είναι στον αέρα, γιατί δεν μπορέσαμε να τα περάσουμε καθώς υπήρξαν αντιδράσεις, αφού όμως υπάρχει αυτός ο Νόμος τώρα μπορείς να να προστεθεί σε αυτό το Νόμο «το Θέμα κτίσματα» και να γί- νονται Νόμιμα, γιατί αποτελούν μέρος της Παραγωγικής διαδικασίας.

Άρα όλη αυτή η «μαγκιά» γιατί εγώ το θεωρώ «μαγκιά» αυτό που κάναμε και προλάβαμε το κακό σήμερα είναι μια βαθιά ανάσα για τους αγρότες που ελπίζω να αισθάνονται. Ελπίζω να την κοστολογούν και ελπίζω να πουν τουλάχι- στον ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε αυτό τον Νόμο και αυτή είναι η πραγματικότητα και η αλήθεια. Και εδώ θα ήθελα να εκφράσω ένα παράπονο. Κανένας στον ομό στη ΝΔ δεν άκουσα επώνυμα να λέει ένα μπράβο στη ΝΔ – όχι στον Καρανάσιο- αλλά στη ΝΔ που πρόλαβε αυτό το κακό.

 

Αν συνεχίζατε σαν κυβέρνηση πως θα χειριζόσασταν το θέμα;

Αν εμείς ήμασταν κυβέρνηση τα πράγματα θα ήταν πολύ απλά. Κατ’ αρχάς θα πηγαίναμε σε ένα «Μαθηματικό Τύπο» που θα έδινε την δυνατότητα των 100 δόσεων. Θα τελειώ- ναμε αυτή την ιστορία και θα το κάναμε άμεσα σας διαβε- βαιώ. Θα είχαμε τελειώσει με αυτό, θα είχαμε νομιμοποι- ήσει τα κτίσματα που είναι μέσα στους αγρούς και το θέμα θα είχε κλείσει.

 

Ποιες περιοχές έχουν εντονότερο πρόβλημα στη Χαλκιδική;

Φανταστείτε μια γραμμή που ξεκινά από τον Βάβδο, κα- τεβαίνει στα Σήμαντρα, εφάπτεται της Ολύνθου, ανεβαίνει στον Πολύγυρο, πάει Βραστά και Πλανά, πιάνει ένα κομμάτι της Μεταμόρφωσης -χαμηλά- άλλο ένα κομμάτι στον Άγιο Νικόλα, γυρίζουμε σε όλο το Μεταγγίτσι και καταλήγουμε στα Βραστά πάλι. Καταλαβαίνετε ότι είναι σχεδόν όλη η Κε- ντρική Χαλκιδική και βεβαίως έχουμε κομμάτια στην Κασ- σάνδρα, στα Πλάγια, στη Σιθωνία-πάρα πολλά- άρα κατα- λαβαίνετε ότι κάναμε δουλειά. Ήταν ουσίας αυτό που έγινε. Αυτά τα κομμάτια γης αφορούν καλλιέργειες, αν δεν έχουν καλλιέργειες δεν εντάσσονται στον Νόμο. Ο Νόμος είναι μόνο για τους ανθρώπους της παραγωγικής διαδικασίας. Αν ένα κτήμα το έχουν παρατήσει και έγινε «δάσος» δεν το «σώζουμε» η «λέξη» βέβαια εντός παρενθέσεως...