Συνεντεύξεις και άρθρα

Συνέντευξη στην εφημερίδα ΚΑΡΦΙΤΣΑ, 11/03/2017: Τα μεγάλα έργα της Νέας Δημοκρατίας στη Χαλκιδική.
Συνέντευξη στην εφημερίδα ΚΑΡΦΙΤΣΑ, 11/03/2017: Τα μεγάλα έργα της Νέας Δημοκρατίας στη Χαλκιδική.

Κύριε Καρανάσιο, δυο χρόνια και κάτι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ας μιλήσουμε για το δικό σας έργο, της ΝΔ, την περίοδο Σαμαρά στη Χαλκιδική.

Τελευταία διαπιστώνω με λύπη ότι θεσμικοί παράγοντες αλλά δυστυχώς και μερικά κομματικά στελέχη δηλώνουν άγνοια, αποσιωπούν ή και υποβαθμίζουν εσκεμμένα τις θεσμικές ρυθμίσεις - παρεμβάσεις που προχώρησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και αφορούσαν την περιοχή μας σε μια, ως γνωστό σκληρή, οικονομικά περίοδο κατά την οποία οι χρηματοδοτήσεις δημοσίων έργων είχαν φτάσει σε χαμηλά επίπεδα. Με επιμονή στυλώσαμε τα πόδια μας τότε, για να μη χαθεί ο δρόμος Ποτίδαιας – Κασσάνδρειας, βασικό έργο υποδομής για την τουριστική περιοχή της χερσονήσου Κασσάνδρας και τον οποίο σήμερα χαίρονται να χρησιμοποιούν εκατοντάδες χιλιάδες μόνιμοι κάτοικοι και τουρίστες, με αμέτρητα οφέλη για την τοπική οικονομία.

Είναι θετικό να μη λησμονούμε τις αξιοποιήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος ακινήτων τα οποία είτε είχαν βρεθεί στη δύνη της οικονομικής κρίσης βάζοντας λουκέτο, είτε είχαν εγκαταλειφτεί στην τύχη τους παλαιότερα. Και αναφέρω συγκεκριμένα την αξιοποίηση του γνωστού ξενοδοχείου τότε ¨ΓΕΡΑΚΙΝΑ BEACH¨ και νυν ΙΚΟΣ ΟΛΙΒΙΑ η λειτουργία του οποίου τόνωσε την τοπική κοινωνία και προσφέρει σήμερα εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Οι αξιοποιήσεις του ΞΕΝΙΑ Παλιουρίου και της έκτασης στον Άη Γιάννη Σιθωνίας, δημιουργούν σιγά σιγά τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την αναβάθμιση του τόπου μας σε τουριστικό προορισμό υψηλών προδιαγραφών.

Για ποιο έργο από τα πολλά που κάνατε για την περιοχή σας δηλώνετε υπερήφανος;

Κατά τη δίχρονη κοινοβουλευτική μου θητεία, λύσαμε με νόμο το μεγαλύτερο πρόβλημα, το μεγαλύτερο βραχνά χιλιάδων αγροτικών οικογενειών της Χαλκιδικής. Στις θαμνώδεις εκχερσωμένες εκτάσεις οι οποίες μετατράπηκαν σε καλλιεργήσιμες είχαν ακουμπήσει τα όνειρα τους για μια καλύτερη ζωή οι παππούδες τους και τις οποίες κληρονόμησαν αργότερα, έγιναν ξαφνικά θηλιά στο λαιμό τους. Αμφισβητούνταν από το Δημόσιο η ιδιοκτησία και ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατή η μεταβίβαση τους και η αξιοποίηση τους. Με το νόμο που ψηφήσαμε, οι καλλιεργητές των εκτάσεων αυτών απέκτησαν πλέον το δικαίωμα νομιμοποίησης και μεταβίβασης των κτημάτων τα οποία εκχερσώθηκαν μέχρι το έτος 2007.

Ποια οφέλη προκύπτουν από την ίδρυση των πέντε Λιμενικών Ταμείων στη Χαλκιδική;

Η ίδρυση των πέντε Λιμενικών Ταμείων στους δήμους Πολυγύρου, Προποντίδας, Σιθωνίας, Αριστοτέλη και Κασσάνδρας, πάγιο αίτημα της αυτοδιοίκησης, παρέχει πλέον τη δυνατότητα καλύτερης διαχείρισης των οικονομικών πόρων, την ευελιξία στην ένταξη έργων υποδομών στα λιμάνια της Χαλκιδικής, τη δημιουργία προοπτικών στον τομέα της εργασίας.

Ποια άλλα μεγάλα έργα υποδομής έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά στη Χαλκιδική; 

Η Νέα Δημοκρατία αφουγκράστηκε την αγωνία των φορέων, και της κοινωνίας της νότιας Χαλκιδικής οι οποίοι βρέθηκαν αρκετές φορές αντιμέτωποι με την έλλειψη νερού. Πολυετής είναι οι προσπάθειες που κατέβαλλαν παράγοντες του τόπου για να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση αντιμετώπισης του προβλήματος που απειλεί ομολογουμένως την ισορροπία στα αποθέματα νερού. Πάρθηκαν μέτρα, επιβλήθηκαν απαγορεύσεις, έγιναν παραινέσεις για ορθολογική χρήση του νερού, ωστόσο ελάχιστα ήταν τα αποτελέσματα. Έπρεπε και πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα που δημιούργησε τις τελευταίες δεκαετίες η αλλαγή των συνθηκών διαβίωσης, η αύξηση του πληθυσμού και του τουρισμού καθώς και η υπερκατανάλωση. Ήταν προσωπική μου προεκλογική δέσμευση να ξεκινήσει ουσιαστική προσπάθεια δημιουργίας φράγματος συλλογής νερού στο Χαβρία ποταμό μέσω του οποίου μπορεί να εξασφαλιστεί ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδάτινου ορίζοντα και η άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων ελαιοκτημάτων. Αυτό πράξαμε στη θητεία μας, ολοκληρώσαμε τις μελέτες, εντάξαμε το όλο έργο στα εμπροσθοβαρή έργα της κυβέρνησης, ολοκληρώσαμε τις μελέτες για τα δίκτυα μεταφοράς νερού έως την Άφυτο και το Ν. Μαρμαρά. Παράλληλα ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις, ώστε να είμαστε στην ευχάριστη θέση σήμερα να υπάρχουν τα τεύχη δημοπράτησης αυτού του υπερέργου. Παραδώσαμε λοιπόν στη σημερινή κυβέρνηση ένα άρτια προετοιμασμένο έργο και αναμένουμε πλέον την αξιοποίηση αυτής της προετοιμασίας με το άνοιγμα του νέου ΕΣΠΑ.  

Θεωρώ άξιο αναφοράς τέλος, την παρέμβαση μας στη διευθέτηση του θέματος που εκκρεμούσε σχετικά με την ηλεκτρονική διασύνδεση της χερσονήσου Κασσάνδρας στην οποία δραστηριοποιούνται εκατοντάδες ξενοδοχεία και επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος. Εγκαταστάθηκαν οπτικές ίνες οι οποίες έδωσαν οριστική διασύνδεση της τουριστικής περιοχής μας με όλο τον κόσμο και καμαρώνουμε γι αυτό.

Βλέπετε εκλογές; Θα είστε υποψήφιος;

Θεωρώ λοιπόν πως δεν πρέπει να σιωπούμε, έχει συντελεστεί μεγάλο έργο στη διετή διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και έχουν καλυφθεί σημαντικές ανάγκες του Χαλκιδικής. Ας μην προσπαθούν κάποιοι να μας πείσουν, ότι δεν υπάρχει έργο στο νομό μας. Η άποψη αυτή είναι άκυρη. Δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.

Μάλλον, αυτοί που επιχειρούν να ισοπεδώσουν τα πάντα, θα πρέπει να κοιτάξουν πρώτα να είναι οι ίδιοι άμεσοι και αποτελεσματικοί, σε ότι αφορά τον τομέα της δικής τους ευθύνης.

Σαφώς και υπάρχουν πολλές ακόμα ανάγκες. Σαφώς και οφείλουμε να διεκδικούμε το καλύτερο δυνατό. Σαφώς και θα συνεχίσουμε  ακόμα πιο δυναμικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας να οικοδομούμε το μέλλον της πατρίδας μας, και το μέλλον της Χαλκιδικής μας. Σαφώς θα συνεχίσω να διεκδικώ και εγώ με τη σειρά μου έργα και χρηματοδοτήσεις για τη Χαλκιδική, μέσω του κόμματος το οποίο συνεχίζω να υπηρετώ.