Συνεντεύξεις και άρθρα

Άρθρο του Ευθ.Καρανάσιου για την Αγροτική Πολιτική
Άρθρο του Ευθ.Καρανάσιου για την Αγροτική Πολιτική

Τα προβλήματα των αγροτών είναι πολλά και υπαρκτά. Είναι προβλήματα που έχουν σωρευτεί και απαιτούν λύσεις για τις οποίες γίνεται πολύς λόγος αν μπορούν μέσα στο στενό δημοσιονομικό πλαίσιο να ικανοποιηθούν και μάλιστα υπό την απειλή του κοψίματος της χώρας στα δύο κάθε φορά που υπάρχει κινητοποίηση.

Οι αγρότες έχουν τα δίκια τους κι όπως όλες οι τάξεις περνούν δύσκολα μαζί και οι οικογένειες τους. Έχουν αποθέσει τις ελπίδες τους στην κυβέρνηση να τους στηρίξει για να μπορέσουν να μειώσουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Η κυβέρνηση δίνει τη δική της μάχη για να λύσει προβλήματα του κλάδου και να διατηρήσει την αγροτική παραγωγή στους κύριους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Η μάχη δίνεται βέβαια μέσα σε ένα στενό οικονομικό πλαίσιο το οποίο είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε και η μέχρι τώρα στάση που τηρούν οι αγρότες στις κινητοποιήσεις τους δείχνει ότι έχουν επίγνωση της κατάστασης.

Λύσεις σαφώς υπάρχουν, όμως αυτές δυστυχώς επιβάλλεται να αναζητηθούν σε ορίζοντα τετραετίας μέσα από έναν χάρτη για την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα κι ο οποίος θα είναι αποτέλεσμα ουσιαστικού διαλόγου.

Η κυβέρνηση με την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στο ίδιο ύψος με την περασμένη χρονιά, την επιστροφή ΦΠΑ, τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων στην παλιά ΑΤΕ και την καταβολή των αποζημιώσεων, δίνει ανάσες ρευστότητας στους αγρότες για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν και να ελπίζουν σε μια καλύτερη χρονιά. Επίσης σημαντικές ελαφρύνσεις θα δουν οι αγρότες και με την καθιέρωση νυχτερινού ρεύματος για τις καλλιέργειες τους.

Η πολιτική και ο τρόπος που χειρίζεται η κυβέρνηση και το Υπουργείο τα αιτήματα του αγροτικού κλάδου, τηρώντας τα δημοσιονομικά δεδομένα, δέχονται άδικη κριτική από εκείνους που αναζητούν την κομματική τους πελατεία στις τάξεις των αγροτών ιδίως όταν βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Θεωρώ όμως ότι είναι μια πολιτική που κινείται στη σωστή κατεύθυνση ¨τόσα έχουμε τόσα δίνουμε¨ σε αντίθεση με την τακτική του παρελθόντος που βαφτίζονταν ως έκτακτες αποζημιώσεις οι κατ’ ουσία κρατικές επιδοτήσεις, τακτικές που οδηγούσαν τη χώρα και κατ’ επέκταση όλους τους φορολογούμενους στην καταβολή προστίμων πολλών εκατομμυρίων ευρώ για παραβίαση των κανονισμών της Ε.Ε.

Οι πρακτικές αυτές ανήκουν στο παρελθόν, έχουμε νέα δεδομένα τα οποία είναι απαραίτητο, κυβέρνηση, αγρότες, οργανώσεις. να τα αξιολογήσουν και να τα αξιοποιήσουν προς όφελος της οικονομίας μας. Επιβάλλεται να αξιολογηθεί και να στηριχτεί η στροφή πολλών νέων ανθρώπων στη γεωργία και σε νέες δυναμικές καλλιέργειες γιατί έτσι η αγροτική παραγωγή θα εδραιωθεί σε στέρεες βάσεις.