Συνεντεύξεις και άρθρα

Ίσως το μεγαλύτερο έργο στη Χαλκιδική.
Ίσως το μεγαλύτερο έργο στη Χαλκιδική.
Του Ευθύμη Καρανάσιου*
 
Αναζητώντας τις βέλτιστες λύσεις για εξεύρεση βιώσιμων φορέων που θα αναλάμβαναν την αξιοποίηση των λιμενικών εγκαταστάσεων της Χαλκιδικής, την περίοδο 2014 – 2015, περίοδο κατά την οποία θήτευα ως βουλευτής στη Βουλή, έθεσα στόχο τη δημιουργία Λιμενικών Ταμείων στους Δήμους της Χαλκιδικής.
 
Εγχείρημα δύσκολο εξαιτίας των οικονομικών συγκυριών της χρονικής εκείνης περιόδου, αλλά ταυτόχρονα και πρόκληση για τη δυναμική την προσωπική και αυτή της αυτοδιοίκησης του τόπου μας.
 
Η ύπαρξη τότε ενός μόνο Λιμενικού Ταμείου σαφώς και δεν ήταν δυνατό να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες μίας τόσο ανεπτυγμένης τουριστικής περιοχής όπως η Χαλκιδική.
 
Με δεδομένες τις προτάσεις Δήμων, λοιπών φορέων και επαγγελματικών οργανώσεων, μέλημα μου αποτέλεσε η προώθηση σχεδίου που θα στόχευε στην ενίσχυση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας, αναφορικά με τις θαλάσσιες υποδομές. Η πρόταση για δημιουργία Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων ήταν μονόδρομος κι αυτή προωθήθηκε.
 
Δεν αφήσαμε τις χρόνιες εκκρεμότητες κάτω από το χαλί και αντιμετωπίσαμε μεθοδικά και με ισχυρή βούληση όλα τα ζητήματα μέχρι να φτάσουμε στη νομοθέτηση από τον τότε υπουργό Μ. Βαρβιτσιώτη.
 
Σήμερα, με ικανοποίηση παρακολουθώ τη λειτουργία των Λιμενικών Ταμείων τα οποία προγραμματίζουν την κατασκευή και αναβάθμιση των λιμενικών αλλά και τουριστικών υποδομών, αξιοποιώντας την επιστημονική γνώση και τη σύγχρονη τεχνολογία, προσφέροντας έτσι τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες προς τους επισκέπτες, στηρίζοντας συγχρόνως τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.
 
Σήμερα, εξ αποτελέσματος, ανεπιφύλαχτα μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι η νομοθέτηση των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων στη Χαλκιδική είναι ίσως το μεγαλύτερο έργο. Έργο, που απαντάει στη μεγάλη πρόκληση   της σωστής διαχείρισης των συνθηκών που διαμορφώνει η πολύπλευρη οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα.
 
Αποδείχτηκε πως η ανάπτυξη μίας ρεαλιστικής στρατηγικής για το μέλλον της περιοχής μας, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, μπορεί να εφαρμοστεί και να υλοποιηθεί ακόμα και εν καιρώ κρίσης, όταν πρυτανεύουν η θέληση, η επιμονή και η συνεργασία.
 
* Ο Ευθύμης Καρανάσιος είναι πρώην βουλευτής Χαλκιδικής με τη ΝΔ.