Δραστηριότητες

Γ. Μανιάτης: «Με διεθνείς διαγωνισμούς η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου».
Γ. Μανιάτης: «Με διεθνείς διαγωνισμούς η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου».

Ο βουλευτής Χαλκιδικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευθύμης Καρανάσιος, συμμετείχε στο πρώτο Διεθνές Συνέδριο για τις Πρώτες Ύλες, που έγινε στην Αθήνα, με θέμα: «Μεγιστοποίηση της Αξίας: Η σημασία της Εξορυκτικής Βιομηχανίας στην ανάπτυξη της Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των περιφερειών της».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Κλιματικής Αλλαγής(ΠΕΚΑ) κ. Γιάννης Μανιάτης, παρουσίασε το σχεδιασμό δράσεων της πολιτείας η οποία θέλει να στηρίξει τον ορυκτό πλούτο της.

«Σήμερα η Ευρώπη καταναλώνει ετησίως το 30% της παγκόσμιας παραγωγής μεταλλικών ορυκτών, ενώ παράγει μόνο το 3%. Αυτό έχει ως συνέπεια, η ΕΕ για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της σε πρώτες ύλες, να εισάγει το 70% των πρώτων υλών που χρειάζεται, σημείωσε.

Στο μεταξύ, σε περίπου 30 δισ. ευρώ υπολογίζει το  Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) την αξία του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας, χωρίς να συνεκτιμά τους υδρογονάθρακες».

Το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει διεθνείς διαγωνισμούς που θα αφορούν περιοχές για έρευνα και αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας που θα προκηρύξει άμεσα το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Όπως είπε, ολοκληρώνεται σύντομα το πόρισμα επιτροπής που έχει συσταθεί για την καταγραφή των «ώριμων» περιοχών που προσφέρονται για άμεση αξιοποίηση, με βάση το οποίο θα προχωρήσουν οι διαγωνισμοί «προκειμένου να αξιοποιήσουμε κρυμμένες αξίες δεκάδων δισ. στο ελληνικό υπέδαφος» είπε χαρακτηριστικά.


Παράλληλα, προωθούνται αλλαγές στη νομοθεσία με στόχο την απλούστευση της αδειοδότησης των λατομείων και τον εκσυγχρονισμό του μεταλλευτικού κώδικα.

Η Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός, δεν έχει την πολυτέλεια να απεμπολήσει καμία πλουτοπαραγωγική πηγή και ανήγγειλε διασύνδεση του επιστημονικού δυναμικού του ΙΓΜΕ με τα Πανεπιστήμια, καθώς και αναπροσανατολισμό των χρηματοδοτήσεων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ έστειλε μήνυμα και σε όσους αντιδρούν στις μεταλλευτικές δραστηριότητες:

«Οι ορυκτές πρώτες ύλες μπορούν να μας κάνουν πρωταγωνιστές. Έχουμε το όραμα, έχουμε το σχέδιο, έχουμε την αποφασιστικότητα και έχουμε και την καθημερινή επιμονή. Θέλουμε την κοινωνία δίπλα μας, όχι απέναντί μας. Θέλουμε και μπορούμε να απαντήσουμε σε όλες τις προκλήσεις. Πρέπει επιτέλους να εμπιστευτούμε ο ένας τον άλλον. Είναι καιρός για αλήθειες και μόνο αλήθειες. Αλήθειες όμως τεκμηριωμένες και όχι κραυγές.

Το προνόμιο της αλήθειας ή της ποιότητας ζωής, δεν είναι προνόμιο λίγων, είναι προνόμιο όλων. Κανένας δεν μπορεί να επενδύσει στη χώρα μας αν δεν σέβεται τους θεσμούς και αν δεν προστατεύει το περιβάλλον. Οι δύο αυτές απαράβατες προϋποθέσεις αποτελούν για μας όρους συμβολαίου με το κοινωνικό σύνολο. Όποιος παραβαίνει τους κανόνες αυτούς, εμείς είμαστε εκείνοι που θα τον αποβάλλουμε από τη χώρα. Στην περιβαλλοντική προστασία, στην ποιότητα ζωής και στην κοινωνική συνοχή δεν χωρούν εκπτώσεις».