Δελτία Τύπου

ΕΝΦΙΑ ή ΦΜΑΠ ;
ΕΝΦΙΑ ή ΦΜΑΠ ;
Ο βουλευτής Χαλκιδικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευθύμης Καρανάσιος, σε δήλωση του επισημαίνει τις πιο σημαντικές βελτιώσεις που έγιναν στον ΕΝΦΙΑ, με αφορμή την κριτική που ασκήθηκε από την αντιπολίτευση.
 
 
Στις περιοχές εκτός συστήματος Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων λαμβάνεται υπόψη η ευνοϊκότερη τιμή για τον φορολογούμενο, ανάμεσα στο 2013 και το 2014. Η παρέμβαση αυτή μειώνει σημαντικά τη φορολογική επιβάρυνση για 1,2 εκ. φορολογούμενους. 
 
Προβλέπεται μείωση κατά 20% στο φόρο στα φυσικά πρόσωπα που είναι κάτοχοι  αποπερατωμένων αλλά κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων κατοικιών και επαγγελματικών στεγών καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013. Η μείωση αυτή αφορά περίπου 700.000 υπόχρεους ΕΝΦΙΑ. Σε ό,τι αφορά τα ημιτελή κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, η μείωση είναι της τάξης του 60%.
Καταργήσαμε την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τη χορήγηση της έκπτωσης και την  αντικαταστήσαμε με το κριτήριο της αξίας της ακίνητης περιουσίας. Με την απόφαση αυτή 1,3 εκ. φυσικά πρόσωπα υπόχρεοι θα δικαιούνται της έκπτωσης του 50%. 
 
Με την κατάργηση προσκόμισης της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, διευρύναμε τη δυνατότητα απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ στις τρίτεκνες, πολύτεκνες, αλλά και στις οικογένειες με ανάπηρα μέλη.  
 
Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για το 2014 όλα τα ακίνητα στην Κεφαλονιά, για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε ορισμένους πολεοδομικά ανενεργούς οικισμούς της Κοζάνης, καθώς και για τα οικόπεδα που αναλογούν σε σεισμόπληκτα κτίρια -  από τον τελευταίο σεισμό -  στους νομούς Φωκίδας και Φθιώτιδας. 
 
Μειώνουμε σημαντικά τη φορολόγηση των ξενοδοχειακών μονάδων που λειτουργούν ως ατομικές επιχειρήσεις.
 
Η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με τον ΦΜΑΠ με υψηλό αφορολόγητο όριο και απαλλαγή πρώτης κατοικίας (με εξαίρεση τις πολυτελείς κατοικίες που είναι πρώτες κατοικίες). Η πρόταση αυτή είναι αδύνατον να κοστολογηθεί καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δεσμεύθηκε για το ύψος του αφορολόγητου ποσού και δεν προσδιόρισε την κλίμακα του φόρου.
 
Ενώ μιλά για άλλους φορολογικούς συντελεστές δεν αναφέρει ποιοι θα είναι. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να αναφέρει το ύψος των προτεινόμενων φορολογικών συντελεστών.
 
Συμπερασματικά οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ θα ανατρέψουν την προσπάθεια των τελευταίων ετών για ανάταξη της οικονομίας, για ανάπτυξη, θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη ανεργία, καθώς και σε περαιτέρω συρρίκνωση του βιοτικού επιπέδου.