Συνεντεύξεις και άρθρα

(Εφημερίδα ΚΑΡΦΙΤΣΑ) Εργαζόμενοι των 342 ευρώ!
(Εφημερίδα ΚΑΡΦΙΤΣΑ) Εργαζόμενοι των 342 ευρώ!

Του Ευθ. Καρανάσιου*

Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος, τι πραγματικά συμβαίνει και τι κρύβεται πίσω από τις θριαμβολογίες του κ. Τσίπρα για τα «επιτεύγματά» του στην αγορά εργασί- ας; Η αλήθεια είναι, ότι πίσω από αυτή τη θριαμβολογία, κρύβεται η σκληρή πραγμα- τικότητα και η «κατάρρευση» της αγοράς εργασίας, που προκλήθηκε με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης του. Η αγορά εργασίας της χώρας μας, για δεκαετίες πριν, οικοδομήθηκε σε σαθρές βάσεις και πάντα υποτίθεται προς όφελος των εργα- ζομένων. Στην πραγματικότητα, όμως, το όποιο «καλό» λειτουργούσε ως Δούρειος Ιππος καθώς υπονόμευε το συμφέρον των εργαζομένων και των επιχειρήσεων και την ανταγωνιστικότητα της εθνικής μας οικο- νομίας.

Αυτή ήταν και η αιτία, όπου μετά το 2010 με το ξέσπασμα της κρίσης, η αγορά εργασίας επλήγη περισσότερο καθώς ήταν ο πιο αδύναμος κρίκος της οικονο- μικής αλυσίδας της χώρας μας. Το Μάρτιο του 2013, η ανεργία είχε εκτοξευτεί στο 27,9%. Αμέσως μετά, ξεκίνησε η ταχύτατη αποκλιμάκωσή της. Όταν οι γενναίες και τολμηρές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Σαμαρά, άρχισαν να εμφανίζουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, «πολεμήθηκαν» λυσσαλέα από τον κ. Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα υποκριτικά εξακολουθούν να τις επικρίνουν και να τις αμφισβητούν, ενώ την ίδια στιγμή επιχαίρουν και επικαλούνται τα θετικά αποτελέσματά τους. Η ανερ- γία παραδόθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ στο 24,9%, δηλαδή μειωμένη κατά 3μονάδες σε σχέση με το Μάρτιο του 2013!!! Δυστυχώς, τα πισωγυρίσματα, οι ανερμάτιστες πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο δημοσιο- νομικός εκτροχιασμός και η «κατάρρευση» του αναπτυξιακού υποδείγματος, «φρενά- ρισαν» την αποκλιμάκωση της ανεργίας με αποτέλεσμα στο φετινό Προϋπολογισμό να προβλέπεται ότι θα κλείσει στο 22%, δηλα- δή, 5 μονάδες υψηλοτέρα που ισοδυναμούν με 220.000 χαμένες θέσεις εργασίας!

Την ίδια στιγμή, η αγορά εργασίας στις 4 πρώην μνημονιακές ευρωπαϊκές χώρες -που δεν είχαν ΣΥΡΙΖΑ- έχει βελτιωθεί αισθητά συγκριτικά με την Ελλάδα. Συγκε- κριμένα, τα ποσοστά ανεργίας στις χώρες αυτές για το 2017 έχουν πέσει: Ισπανία 16,7%, Ιρλανδία 6%, Κύπρος 10,2% και Πορτογαλία 8,5%. Αυτό, λοιπόν, είναι που επιδιώκει να κρύψει ο κ. Τσίπρας πίσω από τις κραυγές και τις θριαμβολογίες του, τη γενιά των “φτωχών” εργαζόμενων των 342 ευρώ, που ο ίδιος και το κόμμα του δημιούργησαν!

*Ο κ. Καρανάσιος είναι πρ. βουλευτής Χαλκιδικής με τη ΝΔ