Κοινοβουλευτική Δράση

Ερώτηση βουλευτών για τη μη καταβολή των εξισωτικών ενισχύσεων σε κτηνοτρόφους
Ερώτηση βουλευτών για τη μη καταβολή των εξισωτικών ενισχύσεων σε κτηνοτρόφους

Δέκα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από νομούς της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας στους οποίους είναι αναπτυγμένη η κτηνοτροφία, φέρνουν στη Βουλή, με ερώτηση που κατέθεσαν, το θέμα του αποκλεισμού πολλών κτηνοτρόφων από την εξισωτική ενίσχυση.

 

Στο κείμενο της ερώτησης των βουλευτών, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Χαλκιδικής κ. Ευθύμης Καρανάσιος, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρεται:

           

Κατά την καταβολή της εξισωτικής ενίσχυσης των κτηνοτρόφων για το έτος 2013, παρατηρήθηκαν τεράστια προβλήματα που προκύπτουν από το γεγονός, ότι οι εκτάσεις που χρησιμοποιούσαν ως βοσκοτόπια για πολλά χρόνια οι κτηνοτρόφοι, δεν θεωρούνται πλέον επιλέξιμες, αφού με την κοινοτική νομοθεσία και το νέο σχέδιο δράσης της χώρας μας εάν το είκοσι τις εκατό της έκτασης καλύπτεται από θαμνώδη βλάστηση ( πουρνάρια κ. λ. π.), χαρακτηρίζονται ως δασική και άρα μη επιλέξιμη έκταση, γεγονός που αποκλείει πολλούς κτηνοτρόφους από την εξισωτική ενίσχυση.

           

Επειδή δεν ταυτοποιήθηκαν τα δικαιώματα με τα αντίστοιχα βοσκοτόπια, οι κτηνοτρόφοι μας δεν πήραν την ενίσχυση για τους βοσκοτόπους, με αποτέλεσμα να μπουν στους λογαριασμούς τους λίγες δεκάδες ευρώ. Ακόμη πρέπει να τονίσουμε, ότι τα χρήματα που διατέθηκαν ως πρώτη δόση της εξισωτικής αποζημίωσης, ήταν μόνο 60 εκατ. Για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων απαιτούνται πολύ περισσότερα.


Επειδή σε πολλές περιοχές της χώρας μας, όπως στους νομούς Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Ευρυτανίας, Χαλκιδικής αλλά και στις υπόλοιπες ορεινές και ημιορεινές περιοχές της επικράτειας, όπου η κτηνοτροφία κυρίως αιγοπροβάτων αποτελεί την κύρια απασχόληση των κατοίκων, δεν υπάρχουν εκτάσεις για βοσκοτόπια όπως ορίζονται στη νέα νομοθεσία.

 

Επειδή η διακοπή της καταβολής της εξισωτικής ενίσχυσης θα οδηγήσει τις συγκεκριμένες κατηγορίες κτηνοτρόφων σε αφανισμό.

 

Επειδή η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΑΑΤ είχε διαβεβαιώσει τους κτηνοτρόφους ότι το θέμα των βοσκοτόπων είχε διευθετηθεί.

           

Ερωτάσθε κ Υπουργέ,

 

Α) Με τι μέτρα προτίθεστε να αντιμετωπίσετε και να ξεπέρασε το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε για τους κτηνοτρόφους της χώρας μας.

 

Β) Υπάρχουν τα χρήματα για την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης σε δεύτερη δόση προς τους δικαιούχους; Θα αναπληρωθεί το ποσόν που δεν αποδόθηκε στους κτηνοτρόφους;

 

 Η ερώτηση υπογράφεται από τους Βουλευτές:

 

Σάββας Ι. Αναστασιάδης Β΄ Θεσ/νίκης, Ιορδάνης Τζαμτζής Πέλλας, Κων/νος Κοντογεώργος Ευρυτανίας, Ευθύμιος Καρανάσιος Χαλκιδικής, Κων/νος Σκρέκας Τρικάλων, Λάζαρος Τσαβδαρίδης
Ημαθίας, Ευστάθιος Κωνσταντινίδης Φλώρινας, Ελένη Μακρή-Θεοδώρου  Φθιώτιδας, Δημήτριος Χριστογιάννης Πιερίας, Γεώργιος Γεωργαντάς Κιλκίς.