Κοινοβουλευτική Δράση

Ερώτηση για τη Φορολόγηση σε επιδοτούμενα σεμινάρια
Ερώτηση για τη Φορολόγηση σε επιδοτούμενα σεμινάρια

Τροποποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος σχετικά με τα εισοδήματα απόεπιδοτούμενα σεμινάρια, ζητούν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Οικονομικών και συνυπογράφει ο βουλευτής Χαλκιδικής Ευθύμης Καρανάσιος.

 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

 

Κύριε Υπουργέ,

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί το  τελευταίο διάστημα σε μεγάλη κατηγορία ανέργων,  οι οποίοι το 2013 παρακολούθησαν επιδοτούμενα σεμινάρια (Voucher), καθώς στην οικονομική εκκαθάριση του 2014, ζητείται, σύμφωνα με τον Κώδικα φορολογίας Εισοδήματος, να επιστρέψουν, ακόμα και στο τριπλάσιο, τα χρήματα που εισέπραξαν. Συγκεκριμένα θεωρείται ότι το εν λόγω εισόδημα προέρχεται από εμπορικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα όταν ο φορολογούμενος δεν έχει τεκμήρια από περιουσιακά στοιχεία να φορολογείται στο ατομικό τεκμήριο διαβίωσης (3.000 Ευρώ) με συντελεστή 26% από το οποίο προκύπτει το ποσό των 780 ευρώ ως φόρος  και επιπλέον προκαταβολή 55%.

 

Σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο με την οικονομική κρίση να έχει απορρυθμίσει την ζωή των Ελλήνων και με τα ποσοστά της ανεργίας να παραμένουν σε δραματικά επίπεδα, η επιβολή της απαράδεκτης αυτής επιβάρυνσης, αφενός θα εξαθλιώσει ακόμα περισσότερο τον άνεργο, αφετέρου κανένας στο μέλλον δεν θα παρακολουθεί προγράμματα τέτοιου είδους, αφού ουσιαστικά μέσω αυτής της επιλογής τιμωρείται, επειδή πήρε μέρος σε επιδοτούμενο σεμινάριο. Όπως όλοι γνωρίζουμε, βασικός στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι όχι μόνο η κατάρτιση, αλλά και μία οικονομική ενίσχυση στους συμμετέχοντες.

 

Επειδή η πολιτική της κυβέρνησης κινείται στην αποκατάσταση των αδικιών και στην προστασία κυρίως των οικονομικά αδύνατων ομάδων, κρίνεται αναγκαίο να απεγκλωβιστεί  από οποιαδήποτε τεκμαρτό ή πραγματικό εισόδημα το ποσό που προέρχεται από επιδοτούμενο σεμινάριο , ώστε ο φορολογούμενος να δύναται να λάβει το ποσό της παρακράτησης. Για τους λόγους αυτούς προτείνεται το εισόδημα αυτό να φορολογείται σαν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες με την κλίμακα των μισθωτών, ώστε  ο φόρος που προκύπτει να έχει την μείωση των 2.100 ευρώ.

 

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός

 

Σε ποιες αλλαγές προτίθεται να προβεί το Υπουργείο, προκειμένου να τροποποιηθεί κατά το βέλτιστο ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, ώστε να μην υποχρεούνται οι συμμετέχοντες σε επιδοτούμενα σεμινάρια να πληρώνουν ποσό πολλαπλάσιο από αυτό που εισπράττουν;