Κοινοβουλευτική Δράση

Ερώτηση Ευθ. Καρανάσιου για την αύξηση των πόρων του πράσινου ταμείου στους Δήμους
Ερώτηση Ευθ. Καρανάσιου για την αύξηση των πόρων του πράσινου ταμείου στους Δήμους

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, κατέθεσε μαζί με άλλους συναδέλφους του ο βουλευτής Χαλκιδικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευθύμης Καρανάσιος, με θέμα την αύξηση των πόρων προς το Πράσινο Ταμείο των Δήμων της χώρας.

Οι βουλευτές αναφέρουν πως η εν λόγω χρηματοδότηση έχει περικοπεί στο μισό λόγω της έκτακτης δημοσιονομικής προσαρμογής και ζητούν μεγαλύτερη διάθεση πόρων στους Δήμους για την υλοποίηση των προτάσεων που επέβαλαν στο σχετικό πρόγραμμα περιβαλλοντικών έργων.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Επανερχόμενοι στην αριθμ. Πρωτ.: 12326/27-6-2013 ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή σχετικά με τη διάθεση των πόρων του Πράσινου Ταμείου στους Δήμους, σας γνωρίζουμε ότι στο έτος που μεσολάβησε δεν εκταμιεύθηκαν αξιόλογα ποσά για να ικανοποιηθούν οι προτάσεις που υποβλήθηκαν από τους Δήμους, στην Προκήρυξη των προγραμμάτων από το ΥΠΕΚΑ, το έτος 2013.

Συγκεκριμένα προκηρύχθηκαν τα παρακάτω προγράμματα και υποβλήθηκαν προτάσεις από τους Δήμους :

Ολοκλήρωση Πολεοδομικού Σχεδιασμού με πιστώσεις 2,3 εκατ. € / 40 εκατ. € (230 προτάσεις).

Απόκτηση και διαμόρφωση ελευθέρων χώρων και διατηρητέων κτιρίων στις πόλεις με πιστώσεις 12,07 € / 85 εκατ. € ( 120 προτάσεις).

Αστική Αναζωογόνηση 2012 – 2015 με πιστώσεις 15,4 εκατ. € / 185 εκατ. € (744 προτάσεις)

Συνολικά έχουν διατεθεί περίπου 30 εκατ. € από το Πράσινο Ταμείο, ενώ όπως ανακοινώθηκε έχουν υποβληθεί προτάσεις που ο συνολικός προϋπολογισμός τους, φθάνει το ποσό των 310 εκατ. € !

Η εντυπωσιακή αυτή συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου, θα πρέπει να ενθαρρυνθεί με κάθε τρόπο, προκειμένου να επιτύχουμε τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική αξιοποίηση των πόρων στους Δήμους μας.

Παράλληλα από το 2013 έχουμε την  περικοπή κατά 50% των πόρων, από 5% σε 2,5% επί των διαθεσίμων, τη στιγμή που τα αποθεματικά του Ταμείου, υπερβαίνουν το 1 δις. Δηλαδή η χρηματοδότηση δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 2,5% επί του συνόλου των διαθεσίμων του, στο τέλος του προηγούμενου έτους και κατά τη διάρκεια εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012- 2015.

Κατόπιν όλων αυτών ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ

1. Θα επανέλθει το ποσοστό στο 5%, προκειμένου να εξασφαλιστούν πιστώσεις ισοδύναμες με αυτές των προηγούμενων ετών ;

2. Τι θα γίνει με τις εκατοντάδες προτάσεις που έχουν υποβληθεί από τους Δήμους και απεικονίζουν τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν ;