Συνεντεύξεις και άρθρα

ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Με μία αρκούντως εκτενή και αναλυτική γραπτή δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης απαντά το απόγευμα της Τρίτης 26 Φεβρουαρίου στην επίσης εκτενή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, η οποία εξεδόθη αργά το απόγευμα της Δευτέρας 25 Φεβρουαρίου, σχετικά με την “πατρότητα” της πλήρους κάλυψης της υγειονομικής περίθαλψης των ανασφαλίστων συνανθρώπων μας.

Συγκεκριμένα, η γραπτή δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη έχει ως εξής:

“Η ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθού αλλά και οι πρόσφατες δηλώσεις του περί μη πρόσβασης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας 2,5 εκατ. ανασφάλιστων συμπολιτών μας, επί κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου, είναι πέρα για πέρα εξοργιστικές. Ο κ. Ξανθός είτε έχει ασθενή μνήμη είτε ακολουθεί πιστά τον κ. Αλέξη Τσίπρα στον ολισθηρό δρόμο της παραπληροφόρησης και της λάσπης.

Επειδή “η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως”, υπενθυμίζω στον κ. Ξανθό ότι ήταν επί της δικής μου θητείας μου στο Υπουργείο Υγείας, την περίοδο 2013-2014, όταν θεσπίστηκε ο Νόμος 4238 / 2014, 17/02/2014 για τη δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων στο ΕΣΥ.

Πρώτον, στους ισχυρισμούς του κ. Ξανθού ότι «για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων δεν επαρκούσε μια απλή ΚΥΑ, αλλά χρειαζόταν ισχυρή νομοθετική εξουσιοδότηση», απαντώ:

-«Με την έκδοση του Νόμου 4238 / 2014, 17/02/2014, «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), αλλαγή σκοπού Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και λοιπές διατάξεις», που ψηφίστηκε στη Βουλή, συνιστάται Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.) το κράτος μεριμνά και εγγυάται την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας, προαγωγής και φροντίδας υγείας στο σύνολο των πολιτών, οι οποίες είναι αναγκαίες και ικανές να διασφαλίσουν την υγεία τους και να προωθήσουν την κοινωνική ευημερία. Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται ισότιμα σε κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική, επαγγελματική, ασφαλιστική του κατάσταση και τον τόπο κατοικίας του, μέσα από ένα καθολικό, ενιαίο και αποκεντρωμένο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.)».

-«Μέσω της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, αρ. Υ4α/ΓΠ/οικ.48985, 03/06/2014, «Καθορισμός προϋποθέσεων, κριτηρίων και διαδικασιών πρόσβασης στο σύστημα νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανασφαλίστων και οικονομικά αδυνάτων πολιτών», καθίστανται ως δικαιούχοι δωρεάν νοσοκομειακής περίθαλψης (πολυήμερης ή βραχείας) οι α) ανασφάλιστοι Έλληνες πολίτες ή πολίτες ελληνικής καταγωγής (ομογενείς, κάτοχοι δελτίου ταυτότητας ομογενούς) ή υπήκοοι κρατών−μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή υπήκοοι τρίτων χωρών, νόμιμα και μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα, οι οποίοι στερούνται των προϋποθέσεων έκδοσης βιβλιαρίου ανασφαλίστου και δεν είναι ασφαλισμένοι σε κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα, καθώς και β) ασφαλισμένοι που έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στα οικεία Ασφαλιστικά Ταμεία, όπως επίσης και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους».

-«Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, αρ. Γ.Π./ΟΙΚ. 56432, 28/06/2014, «Καθορισμός προϋποθέσεων, κριτηρίων και διαδικασιών πρόσβασης στο σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης ανασφαλίστων και οικονομικά αδυνάτων πολιτών», δικαίωμα στη δωρεάν φαρμακευτική φροντίδα έχουν οι ανασφάλιστοι Έλληνες πολίτες, οι νομίμως διαμένοντες στην ελληνική επικράτεια ομογενείς, οι υπήκοοι κρατών−μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι υπήκοοι τρίτων χωρών, νόμιμα και μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα, οι οποίοι στερούνται των προϋποθέσεων έκδοσης βιβλιαρίου ανασφαλίστου και δεν είναι ασφαλισμένοι σε κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και οι ασφαλισμένοι που έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στα οικεία Ασφαλιστικά Ταμεία, όπως επίσης και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας τους».

Δεύτερον, αναφορικά με το ότι «οι ανασφάλιστοι έπρεπε να περάσουν από τριμελή επιτροπή των νοσοκομείων προκειμένου να εγκριθεί ή να απορριφθεί το αίτημά τους, ενώ οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ήταν χρονοβόρες», επισημαίνω ότι δεν υπήρχε καμία χρονοτριβή στην τριμελή επιτροπή και ουδέποτε απορρίφθηκε κανένα αίτημα.

Στο ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διέγραψε οφειλές ύψους 28 εκατ. ευρώ στις Δ.Ο.Υ. που είχαν προκύψει από νοσηλεία ανασφάλιστων ασθενών την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ και “πάγωσε” επιπλέον χρέη ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν βεβαιωθεί και δεν μεταφέρθηκαν στις Δ.Ο.Υ.», υπογραμμίζω ότι ψευδώς αναφέρεται κάτι τέτοιο, καθώς επί κυβερνήσεως Ν.Δ. δεν καταλογίστηκε κανένα ποσό για ανασφάλιστους σε Δ.Ο.Υ..

Τρίτον, όσον αφορά τα περί καταργήσεως του εισιτηρίου των 5 ευρώ, τονίζω ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατάργησε το 5εύρω που κόστιζε στον ελληνικό λαό 28 εκατομμύρια ευρώ και τον φόρτωσε μέσω της αύξησης στην εισφορά του ΕΦΚΑ με 700 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, διέλυσε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με αποτέλεσμα οι Έλληνες πολίτες να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για ένα απλό ραντεβού με γιατρό της επιλογής τους, ενώ -μετά από δεκαετίες- επανεμφανίστηκαν τα ράντζα στα νοσοκομεία.

Συνιστώ να είστε πιο προσεκτικός, κ. Υπουργέ, γιατί όσο και αν εσείς αμφισβητείτε το έργο της κυβερνήσεως Σαμαρά – Βενιζέλου, “scri