Δελτία Τύπου

Ουσιαστική μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης-Περισσότεροι δικαιούχοι
Ουσιαστική μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης-Περισσότεροι δικαιούχοι

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η υποβολή αιτήσεων από τα νοικοκυριά προς τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης.

Ο βουλευτής Χαλκιδικής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ευθύμης Καρανάσιος, αναφέρει σε δήλωση του:

¨Με τη μείωση κατά 35% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, και το επίδομα θέρμανσης, περισσότερα νοικοκυριά στρέφονται στην αγορά πετρελαίου για να ζεσταθούν το φετινό χειμώνα. Η μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης έφτασε σχεδόν στα επίπεδα πριν από την κρίση κι αυτό βοηθάει ιδιαίτερα τους συμπολίτες μας που είναι άνεργοι, χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και γενικότερα τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Αρκεί να δούμε ποιες κατηγορίες εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος, για να αντιληφτούμε το εύρος της εφαρμογής του μέτρου. Εξαιρούνται: α) Τα προστατευόμενα μέλη του υπόχρεου. β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία θα δηλώσουν "φιλοξενούμενοι" στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του έτους 2014. γ) Τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ΕΙΧ αυτοκίνητα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών ή σκάφη άνω των 8 μέτρων ή αεροσκάφη ή δεξαμενές κολύμβησης. δ) Η επαγγελματική στέγη. ε) Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα και στ) Οι κάτοικοι εξωτερικού.

Στα θετικά να προσθέσουμε επίσης τη μεγάλη μείωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων εξαιτίας της αιθαλομίχλης που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια από την ανεξέλεγκτη καύση διαφόρων αντικειμένων, καθώς και ακατάλληλων προς καύση ξύλων.

Υπενθυμίζω ότι στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, 33 βουλευτές της ΝΔ καταθέσαμε ερώτηση στη Βουλή με την οποία ζητούσαμε αυτό που τώρα ισχύει δηλ. τη μείωση του ΕΦΚ αλλά και τη συνέχιση της καταβολής του επιδόματος για να βοηθηθούν περισσότεροι πολίτες. Υπενθυμίζω επίσης την κριτική που δεχτήκαμε τότε κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία ερμήνευσε την κίνηση μας ως προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και το χειρότερο ως μέτωπο εναντίον της κυβέρνησης Σαμαρά. Φυσικά διαψεύστηκαν ακόμα μια φορά, όπως διαψεύδονται καθημερινά στις δυσοίωνες προβλέψεις που κάνουν για την πορεία της χώρας¨.