Δελτία Τύπου

Ο Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στην Εκτελεστική Γραμματεία της Ν. Δ.
Ο Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στην Εκτελεστική Γραμματεία της Ν. Δ.

Φίλες και φίλοι,

 

Η εκλογική μάχη που έχουμε μπροστά μας, είναι η σημαντικότερη αναμέτρηση που γίνεται στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες!

Μια εκλογική μάχη που ο λαός μας δεν την ήθελε. Γιατί δημιουργεί κινδύνους, τη στιγμή που η χώρα μόλις είχε βγει από την ύφεση, μόλις είχε βγει προς την κατεύθυνση της «επόμενης ημέρας».

Και παρ’ όλα αυτά, την έσυρε στις εκλογές μια μειοψηφία, η οποία συνασπίστηκε με βουλευτές, που συναθροίστηκαν από δύο κόμματα: Από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη Χρυσή Αυγή.

Αυτή, δυστυχώς, η συμμαχία των ανεύθυνων και των ακραίων ακύρωσε οριστικά και κάθε δυνατότητα συναίνεσης! Πώς να κάνεις συναίνεση;

Συναίνεση σε τι; Στον εκβιασμό από τη μειοψηφία, της πλειοψηφίας της Βουλής;

Συναίνεση σε τι; Στην αστάθεια και στην αποσταθεροποίηση της χώρας, τη στιγμή που η Ελλάδα σηκώνει κεφάλι;

Συναίνεση σε τι; Στον εσωτερικό διχασμό, στη διαίρεση και στην εξωτερική απομόνωση της χώρας;

Αυτοί τα επέλεξαν όλα αυτά. Εμείς σταθερά σταθήκαμε απέναντι.

Εμείς στέκουμε όρθιοι και υπεύθυνα εγγυόμαστε, τρία πράγματα:

--Την Ευρωπαϊκή πορεία του τόπου, την οποία εκείνοι υπονομεύουν.

--Την ανάπτυξη που μόλις άρχισε και εκείνοι προσπαθούν να ματαιώσουν.

--Και τη δημοκρατική ομαλότητα. Την οποία εκείνοι δυναμιτίζουν με κάθε τρόπο.

Είδατε τι έγινε με τις συκοφαντίες και τους εκβιασμούς τις τελευταίες μέρες…

Παρ’ όλα αυτά οι περισσότεροι ανεξάρτητοι βουλευτές από την αντιπολίτευση ψήφισαν τελικά Σταύρο Δήμα. Αλλά υπήρξαν και κάποιοι οι οποίοι ενέδωσαν σε εκβιασμούς που προκλήθηκαν με ψεύτικες κατηγορίες, ο οποίες, βέβαια, τελικά όλες κατέπεσαν. Με συκοφαντίες οι οποίες τελικά όλες αποκαλύφθηκαν ως τουλάχιστον φαιδρές! Που ούτε και ο δικός τους άνθρωπος του ΣΥΡΙΖΑ ο Μανώλης Γλέζος δεν το άντεξε…

Αυτή την παράδοξη συμμαχία ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και τη Χρυσή Αυγή, την είδε ο κόσμος.

Και κατάλαβε καθαρά ποια είναι η παθογένεια της χώρας μας...

Πραγματική συναίνεση υπήρξε και σε μια άλλη χώρα. Σε μία χώρα, όμως, που έγινε πραγματικότητα. Που κινδύνευσε και εκείνη να πάει σε πρόωρες εκλογές τις τελευταίες μέρες: Μιλάω για τη Σουηδία!

Εκεί δυνάμεις της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς συνασπίστηκαν, πράγματι, αλλά για να αποτραπούν οι εκλογές. Κι αυτό χαιρετίστηκε και μέσα στη χώρα και διεθνώς, ως νίκη της δημοκρατίας, της ομαλότητας και της σταθερότητας.

Όμως εδώ, στην Ελλάδα, κάποιοι θέλησαν και έσυραν τη χώρα στις εκλογές!

Ενάντια στη θέληση του Ελληνικού λαού. Και παραβιάζοντας ουσιαστικά το ίδιο το Σύνταγμα…

 

Ήδη οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το «προβάδισμα» του ΣΥΡΙΖΑ μικραίνει συνεχώς. Και θα ανατραπεί στο τέλος.

--Θα ανατραπεί και θα κερδίσουμε τις εκλογές, γιατί πρώτον ο λαός δεν ξεχνά ποιοι τον έσυραν σε εκλογές που δεν τις ήθελε.

--Θα ανατραπεί και θα κερδίσουμε τις εκλογές, γιατί μόνο εμείς έχουμε πολιτική και πρόγραμμα για την εύθραυστη ελληνική οικονομία, που μπορεί να έκανε μεγάλα άλματα τα τελευταία δυόμισι χρόνια, αλλά δεν βγήκαμε ακόμα πλήρως από την κρίση.

Προσέξτε. Για την επόμενη χρονιά έχουμε να παίρνουμε κάποια σημαντικά χρήματα ακόμα. Που αν έβγαινε ο ΣΥΡΙΖΑ και έκανε τα μισά μόνον απ’ όσα λέει, δεν θα τα πάρουμε τίποτα! Και ακούστε γιατί.

Αν προσπαθήσει να κάνει μόνον κάποια απ’ όσα λέει, θα λείψουν από την ελληνική οικονομία 35-38 δισεκατομμύρια! 23 δισ. σε πρώτη φάση (7 δισ. Από την τελευταία αξιολόγηση, 6 δισ. από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 και 10 δισ. που θα πρέπει να αντλήσουμε, να πάρουμε από τις αγορές). Αλλά, εκτός από τα 23, είναι και άλλα 15 δισ. αμέσως μετά, από την τρέχουσα στήριξη της ΕΚΤ στη ρευστότητα των τραπεζών, που προϋποθέτει, όμως, την τήρηση συγκεκριμένων ευρωπαϊκών κανόνων.

Που θα τα βρουν αυτά τα 35 με 38 δισ.; Από πού θα τα πάρουν; Και από πού θα κόψουν;

Πριν, λοιπόν, αρχίσουν να εφαρμόζουν το πρόγραμμά τους, όπως λένε, θα τους λείψουν 35-38 δισεκατομμύρια! Κι αμέσως μετά θα τους λείψουν άλλα 12 δισεκατομμύρια, γιατί τόσο είναι το ελάχιστο έλλειμμα το οποίο δημιουργεί το λεγόμενο πρόγραμμά τους. Και αυτά τα 12, πέρα από τα 38, από που θα τα βρουν; Από πού θα τα πάρουν;

Και εν πάση περιπτώσει, τι θα κάνουν στις 28 Φεβρουαρίου, όταν θα λήξει και η δίμηνη παράταση του τωρινού προγράμματος; Θα ζητήσουν κι άλλη παράταση; Πόση παράταση; Θα την πάρουν; Και στο μεταξύ πως θα χρηματοδοτούν τα ομόλογα τα οποία λήγουν;

Πως θα πληρώνουν τους τόκους για το χρέος; Θα κηρύξουν στάση πληρωμών;

Πως θα βρουν τη ρευστότητα, αν σταματήσει η στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας;

Αντίθετα, ο κόσμος ξέρει καλά τι θα συμβεί όταν κερδίσουμε εμείς τις εκλογές. Μέσα σε ένα μήνα θα έχουμε κλείσει την τελευταία αξιολόγηση, θα έχουμε μπει στην επόμενη μέρα με πιστωτική γραμμή στήριξης, αυτήν την ασφάλεια, θα έχει εξαλειφθεί πλήρως η πολιτική αβεβαιότητα, θα έχουν πέσει κατακόρυφα τα spreads εκεί που ήταν πριν τέσσερις μήνες και θα μπορούμε να βγαίνουμε κανονικά στις αγορές. Με ακόμα περισσότερη ρευστότητα από τα καινούρια προγράμματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Με επιτάχυνση των επενδύσεων, που δεν θα φοβούνται πλέον την πιθανότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεκάδες επενδύσεις αυτή τη στιγμή φίλες και φίλοι περιμένουν να ξεπεραστεί η σημερινή αβεβαιότητα. Γιατί εμείς φέραμε και φέρνουμε επενδύσεις. Οι άλλοι διώχνουν κατ’ εξακολούθηση και κατά σύστημα και λόγω της ιδεολογίας τους, διώχνουν συστηματικά τους επενδυτές. Γιατί τους θεωρούν ιδεολογικά αντιπάλους τους. Και περιμένουν τα πάντα να έρθουν από το κομματικό κράτος που θέλουν να ξαναφτιάξουν. Εμείς αντίθετα, με τις επενδύσεις θα έχουμε αύξηση των θέσεων εργασίας και επιτάχυνση της ανάπτυξης. Αυτά όλα θα συμβούν όταν εμείς κερδίσουμε.

Αν όμως θεωρητικά κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ, τίποτε απ’ αυτά δεν θα ίσχυε. Η χώρα θα έμπαινε στην μεγαλύτερη αβεβαιότητα και θα έφτανε τελικά δυστυχώς στο κατώφλι της χρεοκοπίας.

Διότι όταν δεν μπορείς να ξεπληρώσεις δάνεια που λήγουν, όταν δεν μπορείς να πληρώσεις τόκους του χρέους σου, όταν είσαι αποκλεισμένος από τις αγορές κι όλοι σπεύδουν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, αυτό με δυο λόγιαείναι ο ορισμός της χρεοκοπίας! Και κάνει κατάπληξη όταν ακούς τους εκφραστές της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ να σου λένε από τώρα ότι εν ανάγκη εμείς, δεν τρέχει και τίποτα, δεν θα πληρώνουμε τους τόκους από τα δάνεια.

 

Αυτά επομένως δεν είναι «κινδυνολογία»! Όλοι προειδοποιούν γι’ αυτό! Στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό. Και οφείλουμε να το λέμε. Και το λέμε γιατί πάμε σε εκλογές με όπλο μας την αλήθεια. Αποτυπώνουμε την πραγματικότητα. Όχι αποσιωπώντας την αλήθεια. Όχι χώνοντας το κεφάλι στην άμμο σαν στρουθοκάμηλος, πιστεύοντας ότι κίνδυνος δήθεν δεν υπάρχει, γιατί δεν θέλουμε να τον  βλέπουμε. Ο κόσμος τα ξέρει αυτά και τα καταλαβαίνει. Όμως ο λαός μας τελευταία αντιδρά και σε κάτι ακόμα. Προκαλεί αποστροφή η καινούρια απίστευτη αλαζονεία του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν δέσει ότι πρόκειται να νικήσουν και φέρονται από τώρα ως «μικροί τύραννοι». 

Προεξοφλούν την ετυμηγορία του λαού. Κι αυτό από μόνο του δείχνει περιφρόνηση στη δημοκρατία. Ράβουν κουστούμια. Και φτάσαμε χτες να μας προειδοποιούν κιόλας, να μη πάρουμε, λέει μαζί μας όταν φύγουμε από την κυβέρνηση «τα χαρτιά και τα έγγραφα της διακυβέρνησης».

Πρέπει να τους πω ότι τα τελευταία δυόμιση χρόνια διαχειρίστηκα και διαχειριστήκαμε περισσότερα έγγραφα διακυβέρνησης, δουλεύοντας νύχτα και μέρα, περισσότερα από ότι ο κ. Τσίπρας και η παρέα του έχουν δει ποτέ στα μάτια τους.

Κι ας μην ανησυχούν. Γιατί εμείς θα συνεχίσουμε, ως κυβέρνηση, να τα διαχειριζόμαστε...

Δείτε ακόμα την αδυναμία τους να πουν έστω και την παραμικρή πρόταση και να μην έχουν μετά τους δικούς τους να βγαίνουν για να παίρνουν πίσω εκείνα που οι προηγούμενοι είπανε.

Ο κόσμος τα ξέρει αυτά. Τα βλέπει. Τα καταλαβαίνει.

Γι’ αυτό και μέρα με την ημέρα  γυρίζει το κλίμα.

Και θα γυρίσει ξεκάθαρα σε βάρος τους … Και θα γυρίσει πολύ ακόμα.

Τώρα μοιάζουν μεθυσμένοι με την αλαζονεία της εξουσίας που ακόμα δεν κέρδισαν! Και που δεν πρόκειται να κερδίσουν…

Και όταν φίλες και φίλοι η αλαζονεία τους δεν οφείλεται στη δύναμη, αλλά στην άγνοια και στο πρόωρο μεθύσι από την επιτυχία που δεν ήλθε, τότε η αλαζονεία μετατρέπεται σε γελοιογραφία!

Κι έτσι στη μάχη που έχουμε μπροστά μας, έχουμε ακόμα ένα μεγάλο «σύμμαχο».

Την αλήθεια. Αλήθεια θα πούμε στους πολίτες και με την αλήθεια θα κερδίσουμε.

Κι έχουμε μαζί μας και ένα μεγάλο όπλο. Την ευθύνη! Την ευθύνη που έχει ανάγκη ο τόπος.

Κι ο κόσμος καταλαβαίνει ποιοι πολιτεύτηκαν με ευθύνη απέναντι στον τόπο. Και ποιοι έκαναν τα πάντα για να κερδοσκοπήσουν πάνω στα βάσανα του ελληνικού λαού και για να κάνουν τηλεγόμενη «έφοδο τουςστην εξουσία».

Εμείς ως υπεύθυνη δύναμη δημιουργούμε την καινούρια Ελλάδα. Με περισσότερες μεταρρυθμίσεις, με Ανάπτυξη, με Ανταγωνιστικότητα, με ευθύνη εκ μέρους της πολιτείας και ισονομία απέναντι στους πολίτες.

Πάρτε και ένα άλλο παράδειγμα.

Συμφέρον μας για τη Χώρα είναι να ανήκει στο ΝΑΤΟ. Όπου σκοτώνονται να μπουν στο ΝΑΤΟ τόσες άλλες χώρες, είναι άγνοια κινδύνου να λες αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι το ΝΑΤΟ είναι ένας «άχρηστος οργανισμός»…

Συμφέρον μας είναι και η φιλία και η ηρεμία και η ανάπτυξη σχέσεων με τους γείτονές μας: Άραβες, Ισραηλίτες, Μουσουλμάνους. Άγνοια κινδύνου είναι να νομίζεις ότι θα σε καλύψει στα δύσκολα η Γερμανική ανθελληνική Αριστερά Die Linke, ή η Ισπανική Podemos, ή η κυρία Λεπέν, η οποία – αν είναι δυνατόν! - σήμερα μας είπε ότι ο. κ Τσίπρας πνέει για τη Γαλλική Ακροδεξιά, ένα νέο άνεμο δημοκρατίας για την Ελλάδα!

Πόσο εύκολα συναντώνται τα άκρα!

Εμείς δείξαμε και την υπευθυνότητά μας και την επιμονή μας και την ικανότητα να φέρνουμε αποτελέσματα. Να βγάλουμε τη χώρα από τα δύσκολα. Να αναβαθμίσουμε το ρόλο της πατρίδας μας διεθνώς. Να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της και να σταθεροποιήσουμε τη θέση της.

Αυτά θέλει ο Ελληνικός λαός. Κι αυτά εμείς μπορούμε να τα κάνουμε.

Ήδη τα κάνουμε. Και θα τα ολοκληρώσουμε αμέσως μετά τις εκλογές.

Οι αντίπαλοί μας, φέρνουν τη σύγκρουση με όλους τους εταίρους μας, την απομόνωση της χώρας και την επιστροφή στο χάος, από το οποίο με κόπο και θυσίες του Ελληνικού λαού ξεφύγαμε.

Γι’ αυτό και στο δικό μας τον αγώνα πάμε με αλήθεια, πάμε με ευθύνη και ενώνουμε τον Ελληνικό λαό.

Χρειάζεται αγώνας πόρτα - πόρτα. Χρειάζεται αγώνας γειτονιά-γειτονιά. Με ευθύνη και αλήθεια για το αύριο.

Ασυμβίβαστος αγώνας, να μάθει και ο τελευταίος πολίτης την αλήθεια!

Για τα μεγάλα ιδανικά της παράταξης. Για το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας. Γιατί αυτός είναι ένας αγώνας που μόνο η μεγάλη, ενωμένη, δημοκρατική, πατριωτική παράταξή μας μπορεί να κερδίσει! Και θα τον κερδίσει!

Μην ξεχνάτε: Επί δυόμισι χρόνια κάναμε έναν τεράστιο αγώνα και ενωμένοι αντέξαμε. Κάναμε το μεγαλύτερο και ταχύτερο δημοσιονομικό νοικοκύρεμα που έχει γίνει ποτέ! Τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις ανταγωνιστικότητας που έχουν γίνει ποτέ. Σταθεροποιήσαμε τη χώρα και αναδείξαμε το ρόλο της διεθνώς.

Να το θυμάστε αυτό: Επί δυόμισι χρόνια, περάσαμε τα πιο δύσκολα, μείναμε όρθιοι, μείναμε ενωμένοι και μπορέσαμε και κρατήσαμε την πατρίδα μας όρθια.  

Και τώρα ανεβαίνουμε και πάμε να κερδίσουμε τις εκλογές.

Και να ανοίξουμε μια πραγματικά νέα σελίδα για τον τόπο.

Γιατί μη κάνετε λάθος: η τελειωτική ήττα του λαϊκισμού και η νίκη μας στις 25 Ιανουαρίου θα είναι μια νέα σελίδα και η αρχή της αληθινής αναγέννησης της Ελλάδας που ονειρευόμαστε.

 

Καλό αγώνα σε όλους και ευχαριστώ πολύ.