Κοινοβουλευτική Δράση

Παρέμβαση Ευθ. Καρανάσιου για δικαίωμα συνταξιοδότησης σε οφειλέτες του ΟΑΕΕ
Παρέμβαση Ευθ. Καρανάσιου για δικαίωμα συνταξιοδότησης σε οφειλέτες του ΟΑΕΕ
Πενήντα τέσσερεις (54) βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ τους και ο κ. Ευθύμης Καρανάσιος, κατέθεσαν Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννη Βρούτση με θέμα τη Στέρηση του δικαιώματος συνταξιοδότησης σε οφειλέτες του ΟΑΕΕ. Παράλληλα κάνουν τρεις προτάσεις για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο των κατασχέσεων και των δημεύσεων σε βάρος των επαγγελματιών.
 
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:
 
Κύριε Υπουργέ,
Ο Νόμος 4075/2012, ο οποίος τροποποίησε διατάξεις των προηγούμενων νόμων 3863 και 3996, παρείχε τη δυνατότητα σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ να πάρουν σύνταξη, συμψηφίζοντας ή παρακρατώντας τις οφειλές αυτές από τη σύνταξη σε 40 μηνιαίες δόσεις, εάν οι οφειλόμενες εισφορές τους δεν ξεπερνούσαν το ύψος 30 μηνιαίων συντάξεων κατώτατων ορίων λόγω γήρατος του ασφαλιστικού Οργανισμού, και μέχρι του ανώτατου ποσού των 20.000 ευρώ μετά την προσαύξησή του με πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις. 
Με την πρόσφατη απόφασή σας, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2441/15-09-14, ορίζεται ότι όσοι έχουν οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ προς τον ΟΑΕΕ ή 15.000 ευρώ προς τα υπόλοιπα ασφαλιστικά Ταμεία, δεν μπορούν καν να αιτηθούν τη συνταξιοδότησή τους. Αντιλαμβάνεστε ότι εάν ο ασφαλισμένος δεν έχει δυνατότητα εφάπαξ πληρωμής και, επιπλέον, στερηθεί το μοναδικό εισόδημα που έχει μέσω της συνταξιοδότησής του, θα οδηγηθούμε σε μαζικές κατασχέσεις περιουσιών, όπως άλλωστε αναφέρεται στα σχετικά ειδοποιητήρια που αποστέλλονται στους ασφαλισμένους.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ σταμάτησαν να καταβάλουν εισφορές τα χρόνια της κρίσης, ακριβώς λόγω αντικειμενικής αδυναμίας. Σύμφωνα με την απόφασή σας, ασφαλισμένος που πλήρωνε με συνέπεια τις εισφορές του επί 30 και πλέον χρόνια, χάνει καθολικά το δικαίωμα συνταξιοδότησης επειδή εσχάτως δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει τα χρήματα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Δεν μπορεί να είναι νόμιμο, και οπωσδήποτε δεν είναι ηθικό, το κράτος να κρατά αυθαίρετα, χωρίς καμία ανταπόδοση, εισφορές 30 χρόνων. 
Είναι βέβαιο ότι, όσο η αγορά παραμένει σε ύφεση, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα παραμένουν σε αδυναμία πληρωμής. Με την πρόσφατη μάλιστα ρύθμιση που ορίζει ότι οι εισφορές προς ΟΑΕΕ θα καταβάλλονται μηνιαία, επί ποινή βαρύτατων προσαυξήσεων, οπωσδήποτε οι οφειλές θα διογκωθούν. Σημειωτέον δε ότι οι ίδιες διατάξεις ισχύουν για όλες τις κατηγορίες συντάξεων, ακόμα και για τις αναπηρικές. Είναι ανάλγητο, σε ανθρώπους που δεν μπορούν αντικειμενικά να έχουν κανένα άλλο εισόδημα, να τους στερείτε το δικαίωμα να αιτηθούν συνταξιοδότησης.
Κύριε Υπουργέ,
Κανείς δεν αμφισβητεί τον κίνδυνο που ελλοχεύει για τη βιωσιμότητα των Ταμείων από την πιθανότητα διόγκωσης των οφειλών. Πλην όμως πιστεύουμε συμφωνείτε ότι πρέπει να επιβιώσουν και οι ασφαλισμένοι, χωρίς να απειλούνται για μία ακόμη φορά με δημεύσεις, κατασχέσεις και διώξεις. Για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, προτείνονται εναλλακτικά ή συνδυαστικά τα κάτωθι:
 
Α) Αύξηση του ορίου άνω του οποίου απαιτείται εφάπαξ εξόφληση, από τις 20.000 στις 30.000 ευρώ και αύξηση των δόσεων της ρύθμισης από 40 σε 60. Αυτό θα καλύψει τη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων και θα ανακουφίσει χιλιάδες οφειλέτες, χωρίς να στερηθούν τη σύνταξη που δικαιούνται.
 
Β)  Συμψηφισμός αναδρομικών με το υπερβάλλον των 20.000 ευρώ ποσό. Είναι γνωστό ότι οι καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων υπερβαίνουν τους 7 μήνες, όταν αφορούν μόνο τον ΟΑΕΕ, φτάνουν δε να υπερβαίνουν ακόμα και τα δύο χρόνια όταν πρόκειται για διαδοχική ασφάλιση. Αυτό σημαίνει συσσώρευση τεράστιων ποσών αναδρομικών, τα οποία εάν συμψηφιστούν με την οφειλή, θα δώσουν μεγαλύτερη ευχέρεια στους ασφαλισμένους να εξασφαλίσουν το ποσό που υπολείπεται. Βεβαίως, θα πρέπει να μπουν κάποιες δικλείδες ασφαλείας για τα Ταμεία προκειμένου να μην παγιωθεί η πρακτική της μη καταβολής εισφορών (θα μπορούσε για παράδειγμα να αφορά ασφαλισμένους συγκεκριμένων ετών).
 
Γ) Για τις ακραίες περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από τα παραπάνω μέτρα, να γίνεται συμψηφισμός πληρωμένων εισφορών με οφειλές, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις: εφόσον έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης με βάση την κείμενη νομοθεσία (έχουν δηλαδή συμπληρώσει συγκεκριμένα έτη ασφάλισης και έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας) να μπορούν οι ασφαλισμένοι οφειλέτες, μόνο με δική τους αίτηση, να συμψηφίσουν τις εισφορές που έχουν ήδη καταβάλει με τις οφειλές τους και, με βάση τη διαφορά, να δικαιούνται μειωμένη σύνταξη. 
 
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
 
Προτίθεστε να εξετάσετε τη δυνατότητα εφαρμογής μέτρων ανακούφισης των οφειλετών του ΟΑΕΕ, όπως τα ανωτέρω προτεινόμενα, προκειμένου και το Ταμείο να εξασφαλίσει την είσπραξη των οφειλών και οι ασφαλισμένοι να μην στερηθούν το δικαίωμα σύνταξης που θεμελίωσαν με δεκαετίες σκληρής εργασίας;