Δελτία Τύπου

Πολεμούν ή υπερασπίζονται τον τουρισμό;
Πολεμούν ή υπερασπίζονται τον τουρισμό;

Στο θέμα της πιθανής αύξησης του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, αναφέρθηκε ο κ. Ευθύμης Καρανάσιος, βουλευτής Χαλκιδικής της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

¨Με έκπληξη παρακολουθώ τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση αύξησης του Φ.Π.Α. στα ξενοδοχεία «all inclusive». Πως είναι δυνατόν ο πολέμιος των συγκεκριμένων επιχειρήσεων σε μια νύκτα να μεταβάλλεται σε ένθερμο υποστηρικτή,  μόνο οι συνιστώσες μπορούν να το απαντήσουν. Είναι εκείνοι που σε κάθε ευκαιρία καταγγέλλουν τα ξενοδοχεία all inclusive για τα «προνόμια» και τον τρόπο λειτουργίας τους¨, αναφέρει χαρακτηριστικά ο βουλευτής κ. Καρανάσιος, και παραπέμπει σε δηλώσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του.

Χαρακτηριστικά επικαλείται την τοποθέτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή κατά τη συζήτηση του ν/σ για τον Τουρισμό στις 23 Ιουλίου 2014, ο οποίος υποστήριξε στην ομιλία του πως παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς και την άνοδο του αριθμού των αφίξεων, τα έσοδα από τον τουρισμό δεν έχουν αυξηθεί αισθητά - και αυτό, λόγω του μοντέλου που ακολουθεί η κυβέρνηση, το οποίο κατά τη γνώμη του ευνοεί τους μεγαλοεπιχειρηματίες του Τουρισμού με τα «all inclusive» ξενοδοχεία. Ο βουλευτής, παραθέτει επίσης και την ανακοίνωση του Τμήματος Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ (2-5-2014): «Το κλίμα είναι ευνοϊκό μόνο για τους μεγάλους επενδυτές, μόνο για τα μεγάλα ξενοδοχεία, μόνο για την κρουαζιέρα και μόνο για τους μεγάλους διεθνείς τουριστικούς πράκτορες».

Ο βουλευτής κ. Καρανάσιος, σημειώνει επίσης, πως ο ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα θρηνεί και οδύρεται για τις επιπτώσεις στον τουρισμό, αμφισβητεί επίσημα και ευθέως ότι ο τουρισμός αποτελεί την βαριά βιομηχανία μας και υποστηρίζει ότι υπάρχει «κορεσμός» και δεν πρέπει να επιχειρηθεί περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη, διότι «επιβαρύνονται οι τοπικές κοινωνίες» και «απειλείται το περιβάλλον».

¨Αυτοί που σήμερα ανησυχούν για ενδεχόμενες απώλειες στον τουρισμό, είναι αυτοί που αμφισβητούν σταθερά τα έσοδα από τον τουρισμό μετατρέποντας την αύξηση κατά 12% στις αφίξεις, σε αύξηση μόλις κατά 0,8%. Είναι πολλές οι περιπτώσεις επίσης που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δείξει την «αντιτουριστική» στάση του, πολεμώντας κάθε αναπτυξιακό σχέδιο. Τάχθηκε, για παράδειγμα, κατά της παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων και της αξιοποίησης του Ελληνικού, ενώ όλοι αναγνωρίζουν τη σημασία αυτών των έργων στην ανάπτυξη του τουρισμού¨, δηλώνει ο κ. Καρανάσιος.