Δελτία Τύπου

Ρυθμίζεται με νόμο η τακτοποίηση εξ’ αδιαιρέτου ακινήτων-αυθαιρέτων
Ρυθμίζεται με νόμο η τακτοποίηση εξ’ αδιαιρέτου ακινήτων-αυθαιρέτων

Το ακανθώδες και  χρόνιο πρόβλημα των εξ’ αδιαιρέτου ακινήτων τα οποία δεν μπορούσαν να υπαχθούν στο νόμο περί αυθαιρέτων (4178/13) χωρίς τη συναίνεση όλων των συνιδιοκτητών, λύνεται πλέον με το νόμο 4315/14 - Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα – Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις.

Στο νέο νόμο συμπεριλήφθηκε τροπολογία σύμφωνα με την οποία, σε περιπτώσεις ακινήτων, εκτός σχεδίου, επιφανείας άνω των τεσσάρων στρεμμάτων, οι συγκύριοι ποσοστού δικαιώματος κυριότητας μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις του ν. 4178/2013 χωρίς τη συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών υπό την προϋπόθεση ότι ασκούν πέραν της δεκαετίας αδιαλείπτως πράξεις νομής και κατοχής στην αποκλειστική χρήση τμήματος του ακινήτου στο οποίο δεν έχει συσταθεί διηρημένη ιδιοκτησία.

Η παραπάνω ρύθμιση προτάθηκε από το βουλευτή Ευθύμη Καρανάσιο και έγινε δεκτή από τον αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΚΑ Νίκο Ταγαρά.

Για τα αυθαίρετα όλων των κατηγοριών που υπάγονται στον παραπάνω νόμο, δόθηκε παράταση ενός έτους για την τακτοποίησή τους. Παράλληλα, δίνεται παράταση επιπλέον δύο ετών σε μηχανικούς και ιδιοκτήτες αυθαιρέτων για την υποβολή των σχεδίων που συνοδεύουν τη δήλωση των αυθαιρέτων.

 

 Ο κ. Ευθύμης Καρανάσιος, σε δήλωσή του τόνισε:

«Με τη συγκεκριμένη διάταξη λύνεται το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών αυθαιρέτων στη Χαλκιδική. Με τα μέλη της ομάδας δράσης για τα αυθαίρετα, που λειτουργεί στο γραφείο μου, καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια επί δύο χρόνια για να πετύχουμε τη ρύθμιση αυτή. Είναι σημαντικό εργαλείο για την διεκπεραίωση χιλιάδων υποθέσεων που εκκρεμούν μέχρι τώρα και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την τακτοποίηση τους».