Δελτία Τύπου

Στους αγρότες πλέον οι διεκδικούμενες εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις
Στους αγρότες πλέον οι διεκδικούμενες εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις

Ο βουλευτής Χαλκιδικής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ευθύμης Καρανάσιος, χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος να καταρτίσει σχέδιο νόμου με το οποίο αντιμετωπίζεται οριστικά το μείζον πρόβλημα των παρανόμως εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων που έγιναν αγροί.

Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου δίνεται η δυνατότητα για τη συνέχιση της γεωργικής εκμετάλλευσης εκτάσεων δασικού χαρακτήρα, οι οποίες είχαν εκχερσωθεί χωρίς άδεια μετά την ισχύ του Συντάγματος του 1975 και έως την 7η Μαρτίου 2007. Προϋπόθεση για την «τακτοποίηση» των συγκεκριμένων εκτάσεων αποτελεί η διατήρηση του γεωργικού τους χαρακτήρα ανελλιπώς έως σήμερα.

Η «τακτοποίηση» θα γίνεται με την καταβολή χρηματικού ανταλλάγματος, το οποίο δεν έχει ακόμη οριστεί αλλά, σύμφωνα με τον Υπουργό αναπληρωτή ΠΕΚΑ κ. Ν. Ταγαρά, θα είναι πολύ μικρότερο από ότι ισχύει σήμερα. Το αντάλλαγμα θα μπορεί να καταβάλλεται σε 100 μηνιαίες δόσεις.

Οι συγκεκριμένες διατάξεις θα βοηθήσουν χιλιάδες αγρότες που καλλιεργούν ήδη εδώ και πολλά χρόνια αγροτικές εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, οι οποίοι μάλιστα «έπαιρναν και κοινοτικές επιδοτήσεις.

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχη διάταξη ισχύει ήδη για εκτάσεις που καλλιεργούνταν προ του 1975 και οι οποίες μετά την «τακτοποίηση» περνούν κατά κυριότητα στους αγρότες που τις έχουν εκχερσώσει.  

Ο βουλευτής κ. Καρανάσιος, σε δήλωσή του αναφέρει:

¨Από την πρώτη μέρα της εκλογής μου είχα θέσει ως στόχο τη διευθέτηση της μακροχρόνιας επώδυνης εκκρεμότητας με την οποία βρίσκονταν αντιμέτωποι  χιλιάδες αγρότες κυρίως από τον Πολύγυρο, τα Βράσταμα, το Μεταγγίτσι, τον Βάβδο κ.α. περιοχές της Χαλκιδικής. Και το πρόβλημα έγινε περισσότερο κατανοητό σε όλους, ως προς το μέγεθός του, με την εφαρμογή του Εθνικού Κτηματολογίου στον Πολύγυρο όπου οι αγρότες διαπίστωσαν ότι χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες ήταν διεκδικούμενα από τις δασικές αρχές.

Από την πρώτη ώρα επεδίωξα τη συνεργασία και τη βοήθεια ειδικών για τι θέμα αυτό, όπως δασικών, νομικών και μηχανικών, συστήνοντας σχετική ομάδα εργασίας για τα Δάση. Επί μακρό χρονικό διάστημα επεξεργαστήκαμε βήμα – βήμα προτάσεις και λύσεις ρεαλιστικές, όπως αυτή που τελικά προτείνεται στο σ/ν, τις οποίες προωθούσαμε στο Υπουργείο ζητώντας επιτακτικά να συμπεριληφθούν στο νέο δασικό νόμο.

Διαθέσαμε όλοι μας απεριόριστο  χρόνο σε συναντήσεις και συζητήσεις με αγρότες και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οργανώσαμε κοινή δράση για την ικανοποίηση του αιτήματος μας που ήταν η απόδοση των εκχερσωμένων εκτάσεων στους καλλιεργητές τους. Οι προσπάθειες που καταβάλλαμε με τη συχνότατη φυσική παρουσία μας στο αρμόδιο Υπουργείο βοήθησαν σημαντικά να γίνει περισσότερο κατανοητή η αναγκαιότητα οριστικής λύσης του μεγάλου αυτού προβλήματος. 

Σήμερα ευτυχίσαμε και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γι αυτό, να διαπιστώσουμε ότι η προσπάθεια και ο αγώνας όλων ανεξαιρέτως, έφεραν θετικότατα αποτελέσματα. Με την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, μπαίνει οριστικό τέλος  στην αγωνία των συμπατριωτών μας οι οποίοι θα συνεχίσουν να καλλιεργούν απρόσκοπτα τα κτήματα που κληρονόμησαν από τους παππούδες και τους πατεράδες τους, όπως επίσης θα μπορούν και να τα μεταβιβάζουν στα παιδιά τους¨.