Συνεντεύξεις και άρθρα

Άρθρο Ευθ.Καρανάσιου για τη φέτα
Άρθρο Ευθ.Καρανάσιου για τη φέτα

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΑ

Οι πολύχρονες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κομισιόν και του Καναδά για το ελεύθερο εμπόριο, έκλεισαν με θετική συμφωνία και με την αισιόδοξη πρόβλεψη για αύξηση του διμερούς εμπορίου σε αγαθά και υπηρεσίες κατά 20  με 25%.

Στη συμφωνία αυτή περιλαμβάνεται και η λύση του προβλήματος που τέθηκε από την ελληνική πλευρά σχετικά με την προστασία της φέτας. Πολλοί μιλούν για νίκη της Ελλάδας, άλλοι μας καλούν ως βουλευτές να αποτρέψουμε την κυβέρνηση να υπογράψει αυτή τη συμφωνία. Χρειάζεται με νηφαλιότητα να δούμε τι ακριβώς έχει αποφασιστεί στις Βρυξέλλες μετά και από την καθοριστική παρέμβαση του πρωθυπουργού  Αντώνη Σαμαρά στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο.

Από το περιεχόμενο της συμφωνίας προκύπτει ότι διασφαλίστηκε πλήρως η προστασία της φέτας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση  και κανείς εντός αυτής δεν μπορεί να πουλάει φέτα που δεν έχει παραχθεί στην Ελλάδα.

Κερδίσαμε και εντός Καναδά, όπου η κατάσταση πριν τη συμφωνία ήταν πλήρως εκτός ελέγχου. Για πρώτη φορά θεσπίζεται προστασία της φέτας εκτός των συνόρων της ΕΕ. Έτσι το λευκό τυρί που εδώ και 30 χρόνια πωλείται ανεξέλεγκτα ως ελληνική φέτα στον Καναδά δεν θα μπορεί να διακινείται ως ελληνικό ή να χρησιμοποιεί ελληνικά σύμβολα, όπως καταχρηστικά γίνεται μέχρι σήμερα, ενώ θα πρέπει να αναγράφεται σε αυτό η χώρα προέλευσης του προϊόντος. Θα αφαιρεθούν σύμβολα, εικόνες και ονομασίες που παραπέμπουν στην Ελλάδα, αφού αρκετά από αυτά τα προϊόντα σκοπίμως είναι σε συσκευασίες με φωτογραφία του Παρθενώνα ή των ελληνικών νησιών.

Σαφής επισήμανση στα προϊόντα αυτά ότι έχουν παραχθεί στον Καναδά. Ευδιάκριτη και ευανάγνωστη αναγραφή της φράσης “Made in Canada”, ενώ όλοι οι νέοι παραγωγοί Καναδικού λευκού τυριού θα πρέπει, επιπροσθέτως, να αναγράφουν “feta-style cheese” ή “feta imitation cheese”.

Είναι εμφανές επομένως, ότι η αυξημένη προστασία της ελληνικής φέτας στην καναδέζικη αγορά, τη στιγμή που απαγορεύεται η διακίνηση καναδέζικου τυριού ως φέτα στην ΕΕ, είναι ιδιαίτερα θετική για τα ελληνικά συμφέροντα και τους Έλληνες κτηνοτρόφους.