Δελτία Τύπου

Αντίδραση της ΑΕΠΙ σε ερώτηση βουλευτών
Αντίδραση της ΑΕΠΙ σε ερώτηση βουλευτών

Έπειτα από την κοινοβουλευτική παρέμβαση βουλευτών της ΝΔ (Ερώτηση) που συνυπέγραψε ο βουλευτής κ. Ευθύμης Καρανάσιος, για τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να πάρει η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού μετά και την ολοκλήρωση της εθνικής επιτροπής διαλόγου για τα πνευματικά δικαιώματα, η ΑΕΠΙ ΑΕ αντέδρασε με ανοιχτή επιστολή της προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Στην επιστολή της η ΑΕΠΙ Α.Ε., αφού "επιπλήττει" 80 Βουλευτές για την κοινοβουλευτική τους δραστηριότητα, τους αποκαλεί "διαμεσολαβητές και εργολαβικώς αυτόκλητους συνηγόρους των συμφερόντων των υπόχρεων σε καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων" και στη συνέχεια ψευδώς επιδιώκει να δημιουργήσει την εντύπωση κατά τα γραφόμενα τους, ότι υιοθέτησαν την κατάργηση της καταβολής πνευματικού δικαιώματος.

Ο βουλευτής Χαλκιδικής κ. Καρανάσιος, επισημαίνει ότι είναι απόλυτα σαφές ότι οι βουλευτές δεν ζητούν κάτι τέτοιο. Αντιθέτως μέσα από την παρέμβασή τους τονίζουν ότι"πρέπει να υπάρχουν εταιρείες για την προστασία και είσπραξη πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, που θα λειτουργούν κάτω από νέο, σύγχρονο και δίκαιο θεσμικό πλαίσιο προστασίας των δικαιωμάτων των δημιουργών, με «λογικές»αμοιβές, οι οποίες θα προκύπτουν από την διαπραγμάτευση με τους αντίστοιχους επαγγελματίες, βασισμένες στη χρήση μουσικής και εναρμονισμένες στις σημερινές συνθήκες της αγοράς".

Οι βουλευτές που κατέθεσαν τη σχετική Ερώτηση ΖΗΤΟΥΝ τώρα τη σύγκλιση σε κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, με προσκεκλημένους φυσικά τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, φυσικά τους εκπροσώπους των εταιρειών είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων (φυσικά και την ΑΕΠΙ Α.Ε.), εκπροσώπους πνευματικών δημιουργών, αλλά και εκπροσώπους χρηστών (Επιμελητήρια Ξενοδόχων, Συλλόγους Εστιατόρων, ΓΣΕΒΕΕ κλπ).