Κοινοβουλευτική Δράση

Βουλευτές της ΝΔ λένε όχι στις παρακρατήσεις των αγροτικών επιδοτήσεων έναντι χρεών προς τον ΟΓΑ
Βουλευτές της ΝΔ λένε όχι στις παρακρατήσεις των αγροτικών επιδοτήσεων έναντι χρεών προς τον ΟΓΑ
Οι 26 Βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο κ. Ευθύμης Καρανάσιος της Χαλκιδικής, χαρακτηρίζουν τόσο την εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, όσο και την πρακτική των Εφοριών που έχουν σκοπό να παρακρατήσουν τις πάσης φύσεως ενισχύσεις των αγροτών, για οφειλές στον ΟΓΑ ή αλλού, ως απαράδεκτη και άδικη.
 
 
Σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή αναφέρουν ότι η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες έχει σταματήσει να αποδίδεται από τις ΔΟΥ, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει έλεγχοι, επειδή υπάρχει η φήμη ότι θα σταλεί εγκύκλιος από το Υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα ενημερώνει τις κατά τόπους ΔΟΥ, πριν την απόδοση του ΦΠΑ στους αγρότες, να παρακρατούν τις όποιες οικονομικές υποχρεώσεις έχουν οι αγρότες προς τον ΟΓΑ, ΕΛΓΑ κτλ. 
 
 
Αξιόπιστες φήμες, λένε πως το Υπουργείο Εργασίας με εγκύκλιο του, ζητά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για λογαριασμό του ΟΓΑ, να γίνεται παρακράτηση από κάθε αγρότη, κτηνοτρόφο και αλιέα, των οφειλών τους προς τον ΟΓΑ, από τις πάσης φύσεως ενισχύσεις και επιδοτήσεις, όπως την ενιαία ενίσχυση, την εξισωτική αποζημίωση, τα προγράμματα, τα σχέδια βελτίωσης κλπ, που πραγματοποιούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
 
 
Επειδή οι αγρότες είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση και πρακτικές κατάσχεσης χρημάτων που δικαιούνται, κρίνονται ως απαράδεκτες , άδικες αλλά δημιουργούν και τεράστια προβλήματα σε οικογένειες που αγωνίζονται να επιβιώσουν.
 
Επειδή οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς μας, δεν θέλουν να αποφύγουν την πληρωμή των χρεών τους, αλλά ταυτόχρονα θέλουν να ζήσουν τα παιδιά τους και να συνεχίσουν την καλλιέργεια τους, οι βουλευτές ζητούν  
 
 
α) να μην εφαρμοστεί η εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας.
 
β) Να αποδοθεί ο ΦΠΑ στους αγροτοκτηνοτρόφους άμεσα και χωρίς κρατήσεις από τις Εφορίες, σε όσους δεν έχει αποδοθεί μέχρι σήμερα.
 
γ)Να μελετηθεί το θέμα ουσιαστικά και να μην εφαρμόζονται διάφορες πολιτικές αποσπασματικά.