Κοινοβουλευτική Δράση

Ερώτηση για τις προσλήψεις ιερέων
Ερώτηση για τις προσλήψεις ιερέων

Ερώτηση στους υπουργούς Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατέθεσαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με θέμα τις προσλήψεις νέων ιερέων.

 

Στην ερώτηση, την οποία συνυπέγραψε ο Βουλευτής Χαλκιδικής κ. Ευθύμης Καρανάσιος, τονίζεται η ανάγκηάρσης του περιορισμού στις προσλήψεις των Ιερέων και προτείνουν τη διάθεση μεριδίου του κοινωνικού μερίσματος για την κάλυψη των αναγκών.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η Ερώτηση:

 

Κύριοι Υπουργοί,

Ως γνωστόν, η Εκκλησία της Ελλάδος δια των Μητροπόλεων και των ενοριών τους, όπως αποδεικνύεται καθημερινά στην πράξη, επιτελεί ένα θεάρεστο κοινωνικό έργο σε πολλαπλά επίπεδα, ειδικά στη σημερινή εποχή της οικονομικής κρίσης που συμπαραστέκεται στην πράξη και με κάθε τρόπο στον πάσχοντα συνάνθρωπό μας.

 

Εξέχον δε είναι και παραμένει και το πνευματικό και το εθνικό έργο που επιτελεί η Εκκλησία, σε μια εποχή κρίσεως και αποδόμησης αξιών, διατηρώντας την εθνική συνείδηση και πίστη ζωντανή, ειδικά στην ακριτική παραμεθόριο, ηπειρωτική και νησιωτική. Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική πολιτεία, η οποία έχει τόσο πολύ ωφεληθεί από το έργο της Εκκλησίας, οφείλει, μπορεί και πρέπει να ενισχύσει τις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό της Εκκλησίας προκειμένου η τελευταία να ικανοποιεί μεταξύ άλλων και τις πνευματικές ανάγκες των πολιτών.

 

Ενόψει των ανωτέρω και ένεκα της ελλείψεως ικανού αριθμού ιερέων στις ακριτικές Μητροπόλεις της Βορείου Ελλάδος, των ακριτικών Νησιών του Αιγαίου και των ορεινών περιοχών της χώρας τίθεται ευθέως η ανάγκη και η αντίστοιχη υποχρέωση για την Πολιτεία, να προσληφθούν νέοι ιερείς.

 

Δεν είναι δυνατόν στις ακριτικές ορεινές περιοχές, όπου η Εκκλησία έχει επιτελέσει και συνεχίζει να επιτελεί εθνικό έργο, διατηρώντας την πατρίδα όρθια και την εθνική συνείδηση ζωντανή, να αδυνατεί να πράξει πλέον τούτο ένεκα του γεγονότος ότι για αυτή την ειδική κατηγορία κρατικών λειτουργών υφίσταται ο περιορισμός των προσλήψεων.

 

Κατόπιν των ανωτέρω και ενόψει του γεγονότος ότι οι ιερείς δεν είναι απλοί δημόσιοι λειτουργοί ειδικών κατ’ ουσία καθηκόντων, λιγοστοί μάλιστα αριθμητικά.

 

Ερωτάστε κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την άμεση άρση του περιορισμού στις προσλήψεις των Ιερέων στις ακριτικές Μητροπόλεις της Βορείου Ελλάδος και στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου και στις ορεινές περιοχές;

 

Προτίθεται το Υπουργείο σας να αναλάβει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία; Αν όχι, γιατί; Πως θα καλυφθούν οι ως άνω ανάγκες των Μητροπόλεων με δεδομένο τον μικρό αριθμό των ιερέων και τις αυξημένες ανάγκες συνεπεία των οποίων δεν είναι δυνατόν να ακολουθηθεί από την ελληνική πολιτεία ο κανόνας της μίας πρόσληψης ανά πέντε αποχωρήσεις;

 

Ενόψει της διαφαινόμενης εξόδου της χώρας μας από το οικονομικό αδιέξοδο, των τελευταίων ετών και με δεδομένη την αυξημένη προσφορά της εκκλησίας, προτίθεται το Υπουργείο σας να εισηγηθεί διάθεση μέρους του κοινωνικού μερίσματος προς κάλυψη των ως άνω διορισμών ως απάντηση της πολύτιμης συμβολής της Εκκλησίας στο κοινωνικό σύνολο;