Κοινοβουλευτική Δράση

Ερώτηση Ευθ.Καρανάσιου με θέμα: Προβλήματα και Προτάσεις για την τήρηση βιβλίου εσόδων-εξόδων από τους αγρότες

O βουλευτής Χαλκιδικής Ε.Καρανάσιος συνυπέγραψε μια ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μιχελάκη, τον Υπουργό Μεταρρύθμισης κ. Μητσοτάκη, τον Υφυπουργό Οικονομικώνκ. Γιώργο Μαυραγάνη και τον Γενικό Γραμματεία Εσόδων κ. Θεοχάρη Θεοχάρη με Θέμα: «Προβλήματα και Προτάσεις για την τήρηση βιβλίου εσόδων-εξόδων από τους αγρότες».

 

Με το νέο καθεστώς τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων των αγροτών, τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι πολλά διότι:

1) το Τέλος Επιτηδεύματος δεν πρέπει να επιβληθεί στους αγρότες, διότι οι αγρότες δεν είναι έμποροι αλλά παραγωγοί αγροτικών προϊόντων.

2) Τα πρόστιμα της νέας εφαρμογής φορολόγησης των αγροτών, για τη μη υποβολή δήλωσης ΦΠΑ ή τη μη υποβολή παρακράτησης φόρου, είναι υπερβολικά υψηλά.

3) Ο προτεινόμενος συντελεστής 13% φορολόγησης των αγροτών είναι εξοντωτικός και σε μια διετία, η συντριπτική πλειοψηφία των αργήτων θα έχει καταρρεύσει οικονομικά.

4) Η προκαταβολή του 55% του φόρου, είναι αδύνατο να καταβληθεί από τον αγρότη, διότι δεν έχουν να πληρώσουν οι αγρότες, οι οποίοι είναι ακόμη απλήρωτοι.

5) Πολλοί αγρότες δεν έχουν τις γνώσεις και δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για το νέο καθεστώς

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ :

 

1) Να ισχύσει το «κανονικό σύστημα φορολόγησης» των αγροτών που εφαρμόζεται σήμερα, με τη τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων των αγροτών και την απόδοση ΦΠΑ που προκύπτει.

2) Να φορολογηθεί ο αγρότης με συντελεστή φορολόγησης 5%-7%, επί των καθαρών κερδών, ώστε να μπορεί να είναι βιώσιμη η καλλιέργεια για τον επόμενο χρόνο. Ο συντελεστής 13% θα εξοντώσει τους αγρότες το αργότερο σε μία διετία.

3) Κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για τον αγρότη, διότι ο αγρότης δεν είναι έμπορος, αλλά είναι παραγωγός και δεν κάνει λιανεμπόριο, άλλα χονδρική πώληση και πουλάει μία φορά το έτος την παραγωγή του.

4) Να υπάρξει αύξηση του ορίου τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων από 10.000 ευρώ σε 20.000 ευρώ, διότι με 10.000 ευρώ είναι ελάχιστοι που ασχολούνται με τις αγροτικές καλλιέργειες π.χ. δεν θεωρείται ένας κατ΄ επάγγελμα αγρότης, όταν έχει μόνο 15 στρέμματα και έχει εισόδημα 10.000 ευρώ.

5) Να μπορούν να λάβουν τρίμηνη βίζα οι αλλοδαποί εργάτες γης, οι οποίοι σήμερα έρχονται ως τουρίστες και εργάζονται παράνομα με αποτέλεσμα, να χάνει το κράτος έσοδα, αλλά και ο αγρότης να μπορεί να τον κολλάει εργόσημο, για να είναι νόμιμος στην δήλωση των εξόδων του.

6) Πρέπει να διευκρινιστεί, τι θα γίνει με το εργόσημο των Ελλήνων πολιτών, που θέλουν να απασχοληθούν συστηματικά ως εργάτες γης.

7) Πρέπει να δοθεί λύση με τα μέλη της οικογένειας του αγρότη, τα οποία ασχολούνται συστηματικά ως εργάτες γης.

8) Πρέπει να εξεταστούν τα προβλήματα που θα προκύψουν από την υποχρέωση των συνταξιούχων του ΟΓΑ και των άλλων ταμείων , οι οποίοι κινδυνεύουν να απολέσουν την σύνταξη τους, διότι η τήρηση βιβλίων, φορολογικά σημαίνει έναρξη επιτηδεύματος.

.

Ερωτείστε κ.κ. Υπουργοί

 

Τι προτίθεστε να πράξετε με το θέμα της φορολόγησης των αγροτών και τα προβλήματα και τις προτάσεις που καταθέτουμε;