Δελτία Τύπου

Ευθ. Καρανάσιος: Μεγάλη μεταρρύθμιση το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Ευθ. Καρανάσιος: Μεγάλη μεταρρύθμιση το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Ο βουλευτής Χαλκιδικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευθύμης Καρανάσιος, σε δήλωση που έκανε μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή , χαρακτήρισε  μεγάλη μεταρρύθμιση κοινωνικής πολιτικής τη θέσπιση του  Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Συγκεκριμένα ανέφερε:

¨Ξεκινάμε με τόλμη και αποφασιστικότητα μια μεγάλη μεταρρύθμιση κοινωνικής πολιτικής, η οποία στοχεύει στην προστασία και στη στήριξη περίπου 700 χιλ. αδύναμων πολιτών. Με τη μεταρρύθμιση αυτή κλείνουν τα κενά που υπάρχουν μέχρι σήμερα στο αναποτελεσματικό σύστημα της κοινωνικής προστασίας που ισχύει στη χώρα μας. Και το σημαντικότερο είναι ότι η εφαρμογή του θεσμού αυτού, βασίζεται σε τρεις πυλώνες. Στην παροχή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, στη στήριξη του παιδιού και της οικογένειας και τέλος στη στήριξη της αναπηρίας.

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί επίσης, είναι ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση της κυβέρνησης Σαμαρά, υλοποιείται χάρη των πλεονασμάτων που πετυχαίνουμε στα οικονομικά μας. Είναι μια ακόμα απόδειξη ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση, και πορεύεται με άλλο αέρα πλέον προς τα αύριο¨.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο βουλευτής κ. Καρανάσιος, έδωσε λεπτομέρειες για το νέο μέτρο.

Σκοπός του εγγυημένου εισοδήματος είναι να εξασφαλίζει ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης για όσους δεν διαθέτουν οικονομικούς πόρους, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν εισοδήματα, τότε το επίδομα αυτό θα χορηγείται συμπληρωματικά και μέχρι ένα ύψος.

Οι τρεις άξονες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος είναι οι εξής:

– Εισοδηματική ενίσχυση

– Ένταξη σε προγράμματα κοινωνικής προστασίας

– Προώθηση στις δράσεις (επαν) ένταξης στην εργασία

Το μέτρο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά σε έναν δήμο ανά περιφέρεια. Συγκεκριμένα στους δήμους: Δράμας (ΑΜΘ), Έδεσσας (Κεντρική Μακεδονία), Γρεβενών (Δυτική Μακεδονία), Ιωαννίνων (Ήπειρος), Λευκάδας (Ιόνια Νησιά), Καρδίτσας (Θεσσαλία), Χαλκίδας (Στερεά Ελλάδα), Καλλιθέας (Αττική), Μεσολογγίου (Δυτική Ελλάδα), Τρίπολη (Πελοπόννησος), Σύρου (Νότιο Αιγαίο), Σάμου (Βόρειο Αιγαίο) και Μαλεβιζίου (Κρήτη).

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί άμεσα για έξι μήνες ενώ στην συνέχεια, έως τις αρχές του 2016 καθολικά σ’ όλη τη χώρα

Δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα είναι άτομα και οικογένειες που διαμένουν στους εν λόγω δήμους τουλάχιστον τα τελευταία δύο έτη και η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτυακού τόπου της ΗΔΙΚΑ, ενώ τα χρήματα θα καταβάλλονται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Ο νέος θεσμός προβλέπει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ως εξής:

Μεμονωμένα άτομα ή οικογένειες χωρίς άλλα εισοδήματα θα λαμβάνουν το σύνολο του ποσού. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις λαμβάνεται υπόψη η διαφορά του πραγματικού εισοδήματος από το όριο που έχει τεθεί με την απόφαση. Σημειώνεται πως πραγματικό εισόδημα θεωρείται το συνολικό καθαρό εισόδημα των τελευταίων 12 μηνών – μετά την αφαίρεση των φόρων, των εισφορών για την κοινωνική ασφάλιση, της εισφοράς αλληλεγγύης του Ν. 3986/11 – συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των επιδομάτων και των άλλων ενισχύσεων, καθώς και το εισόδημα που απαλλάσσεται από φόρο η φορολογείται με ειδικό τρόπο.

- Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τα 90.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον προστατευόμενο ενήλικο και κατά 10.000 για κάθε προστατευόμενο ανήλικο, με ανώτατο πλαφόν τα 200.000 ευρώ. Η κινητή περιουσία (αυτοκίνητα, δίκυκλα) να μην υπερβαίνει σε αντικειμενική δαπάνη τα 6.000 ευρώ. Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις από άτομα που έχουν στην ιδιοκτησία τους σκάφη αναψυχής ΙΧ, αεροσκάφη, ελικόπτερα ΙΧ, ανεμόπτερα και πισίνες. Το συνολικό ύψος καταθέσεων στα πιστωτικά ιδρύματα και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολόγων να μην υπερβαίνουν το διπλάσιο του εισοδήματος που αναλογεί με βάση τη ρύθμιση.

Πέρα από την οικονομική ενίσχυση που θα λάβουν, οι δικαιούχοι θα έχουν και έξτρα παροχές, όπως:

Παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης: Χορήγηση βιβλιαρίου ανασφάλιστου, Κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ, Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, Ένταξη σε πρόγραμμα κοινωνικού παντοπωλείου, Ένταξη στα προγράμματα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για απόρους, Ένταξη σε άλλα προγράμματα αντιμετώπισης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Οι δικαιούχοι, εφόσον μπορούν να εργαστούν και είναι κάτω των 67 ετών, προωθούνται σε δράσεις που στοχεύουν στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας, μέσω προγραμμάτων απασχόλησης.

Η καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα αναστέλλεται αν ο δικαιούχος λείψει από την Ελλάδα για διάστημα άνω των δύο μηνών ή αν αρνηθεί να απασχοληθεί σε συγκεκριμένη θέση εργασίας που θα του προταθεί ανάλογα με τις δεξιότητες και τις ικανότητές του.

Τέλος, τα ποσά με βάση την οικογενειακή κατάσταση (ετήσια) είναι:

Άτομο χωρίς παιδιά: 2.400 ευρώ, Ζευγάρι χωρίς παιδιά: 3.600, Ζευγάρι με ένα ανήλικο παιδί: 4.200, Ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά: 4.800, Ζευγάρι με 3 ανήλικα παιδιά: 5.400, Ζευγάρι με 4 ανήλικα παιδιά: 6.000, Ζευγάρι με ένα ενήλικο παιδί: 4.800, Ζευγάρι με ένα ανήλικο και ένα ενήλικο παιδί: 5.400, Ζευγάρι με 2 ενήλικα παιδιά: 6.000, Ζευγάρι με 2 ανήλικα και ένα ενήλικο παιδί: 6000, Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο παιδί: 3.600, Μονογονεϊκή οικογένεια με 2 ανήλικα παιδιά: 4.200, Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ενήλικο παιδί: 3.600, Μονογονεϊκή οικογένεια με 2 ενήλικα παιδιά: 4.800.