Συνεντεύξεις και άρθρα

Νέο ηλεκτροσόκ από τη ΔΕΗ.
Νέο ηλεκτροσόκ από τη ΔΕΗ.

Αναδρομικό χαράτσι για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις 735 εκατομμυρίων ευρώ στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας των ετών 2012 – 2015.

Δεν είναι το κόστος κατανάλωσης ρεύματος που οργίζει τους καταναλωτές είναι η κάθε είδους επιβάρυνση που προστίθεται στο λογαριασμό και τον φουσκώνει.

Ο λογαριασμός των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας καλύπτει το αυξημένο κόστος παραγωγής ρεύματος στα μη νησιά που ηλεκτροδοτούνται από πετρελαϊκές μονάδες, καθώς και το κόστος των τιμολογίων των πολυτέκνων και του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου.

Οι καταναλωτές θα πληρώσουν τελικά τη «μεγαλοψυχία» του κράτους ή διαφορετικά την «κοινωνική πολιτική» της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου. Είναι εξοργιστικό όλο αυτό.

Το κράτος ρίχνει τα βάρη στους πολίτες. Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ είναι υπέρογκοι. Δεν υπάρχει καταναλωτής – όσο οικονομία και να κάνει – ο οποίος φτάνει στην απόγνωση μόλις παραλαμβάνει το λογαριασμό της ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ έχασε από χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά και από άλλα τόσα, που αρνούνται να πληρώσουν το «χαράτσι» λόγω ιδεολογίας. Με τη δικαιολογία λοιπόν της κοινωνικής πολιτικής επιχειρεί να εισπράξει τους απλήρωτους λογαριασμούς από τους συνεπείς καταναλωτές.

Αυτό είναι σωστό και δίκαιο; Αν και οι συνεπείς καταναλωτές αρχίσουν να μην πληρώνουν ή να γραφτούν στο κοινωνικό τιμολόγιο ή σε κάποια ενορία για τα συσσίτια, από πού τελικά θα εισπράττει αυτό το Κράτος;

Ας κόψει η ΔΕΗ και το υπουργείο που την εποπτεύει τους μισθούς από τα υψηλόβαθμα στελέχη και τους συμβούλους για να κάνει την κοινωνική πολιτική. Όχι να πληρώνονται μισθοί χιλιάδων ευρώ και την «τρύπα» της κοινωνικής πολιτικής να καλούνται να πληρώσουν οι συνήθεις… ύποπτοι.