Συνεντεύξεις και άρθρα

Σχόλιο Ευθ.Καρανάσιου για την επιστολή μετάνοιας, υποτέλειας και ντροπής του Ευκ.Τσακαλώτου
Σχόλιο Ευθ.Καρανάσιου για την επιστολή μετάνοιας, υποτέλειας και ντροπής του Ευκ.Τσακαλώτου

Ευκλείδης Τσακαλώτος προς δανειστές: Δεσμεύομαι για αφοσίωση στην λιτότητα.

Το φως της δημοσιότητας είδε η επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους δανειστές, στην οποία δεσμεύεται ότι οι ελληνικές αρχές θα ενεργοποιήσουν τον δημοσιονομικό κόφτη στις συντάξεις σε περίπτωση που τα στοιχεία που θα επικυρωθούν από την Eurostat δείξουν ότι οι συμφωνηθέντες στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί. Επίσης μιλώντας για το επίδομα των συνταξιούχων τόνισε πως είναι προσωρινό και όχι μόνιμο μέτρο.

Τα δύο επόμενα σημεία της επιστολής συνιστούν νίκη των δανειστών και της ομάδας Σόιμπλε, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται:

Αναφορικά με το μέτρο για τις συντάξεις, ότι αυτή είναι μια εφάπαξ πληρωμή και δεν υπάρχει πρόθεση να αποτελέσει μόνιμο κομμάτι της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, που τέθηκε πρόσφατα σε εφαρμογή.

 Αναφορικά με την προσωρινή αναστολή του ΦΠΑ για επιλεγμένα νησιά του Αιγαίου, το μέτρο περιορίζεται μόνο στο 2017 και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου στον προϋπολογισμό του 2017.

Οι ελληνικές αρχές παραμένουν απολύτως δεσμευμένες στην εκτέλεση της συμφωνημένης δημοσιονομικής πορείας.

Οι ελληνικές αρχές θα ενεργοποιήσουν τον έκτακτο δημοσιονομικό μηχανισμό (contingency fiscal mechanism), ο οποίος περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, όπως περιγράφεται στο Νόμο 4389/16, σε περίπτωση που τα στοιχεία τα οποία θα επικυρώσει η Eurostat δείχνουν ότι οι παραπάνω δημοσιονομικοί στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί.     \

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού για το 2016 δεν επιτυγχάνουν τον συμφωνημένο στόχο, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα (μείωση συντάξεων), για να καλύψουν τη διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και τον δημοσιονομικό στόχο του 2016.

 Από τον Γενάρη 2015, κάθε τόσο λέμε «και μη χειρότερα», αλλά και τα χειρότερα, με αυτήν τη δήθεν κυβέρνηση, τελειωμό δεν έχουν…