Συνεντεύξεις και άρθρα

(Εφημερίδα ΚΑΡΦΙΤΣΑ) Η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης!
(Εφημερίδα ΚΑΡΦΙΤΣΑ) Η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης!

Του Ευθ. Καρανάσιου*

Η θλιβερή πραγματικότητα για τη χώρα και τους πολίτες είναι ότι στα χρόνια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ούτε ανά- πτυξη είχαμε, ούτε κοινωνική δικαιοσύνη. Παρέλαβαν μια οικονομία που σημείωνε ανάπτυξη 0,7% στο τελευταίο τρίμηνο του 2014, έχοντας τον υψηλότερο ρυθμό αύξη- σης του ΑΕΠ μεταξύ όλων των χωρών της ευρωζώνης, και την έριξαν στα βράχια της ύφεσης. Αντί για δίκαιη ανάπτυξη είχαμε άδικη ύφεση, παρά το γεγονός ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί προέβλεπαν, επί ημε- ρών της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμα- ρά, ότι η Ελλάδα θα οδηγούσε την κούρσα της ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ρυθμούς ΑΕΠ άνω του 3%.

Ωστόσο, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και η καταστρο- φική διαπραγμάτευση Τσίπρα – Βαρουφάκη που ακολούθησε, με τις παλινωδίες, το κλείσιμο των τραπεζών, τα capital controls και τα δύο νέα μνημόνια, που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, βύθισαν την οικονομία στην ύφεση και φόρτωσαν τους πολίτες με επώδυνα μέτρα λιτότητας. Στην τριετία διακυβέρνησης Τσίπρα οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνθηκαν και γιγαντώθηκαν.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των 30 αναπτυγ- μένων χωρών σε ότι αφορά το κριτήριο της δίκαιης ανάπτυξης και αυτό γιατί οι δημοσιονομικές ανισορροπίες εντάθηκαν, οι έμμεσοι φόροι αυξήθηκαν πλήττοντας τους οικονομικά ασθενέστερους, ενώ τα κοινωνικά επιδόματα περικόπηκαν και οι νέες θέσεις εργασίας χαρακτηρίζονται από χαμηλή ποιότητα Αντί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να μεγαλώσει την πίτα της οικονομίας, τη συρρίκνωσε, φτωχοποίη- σε τη μεσαία τάξη και αύξησε δραματικά τον αριθμό των φτωχών. Τα περί δίκαιης ανάπτυξης αποτελούν απλώς κυβερνητικά ευχολόγια, γιατί και ύφεση έχουμε και διεύ- ρυνση ανισοτήτων και περισσότερα βάρη σε μισθωτούς, συνταξιούχους που είναι τα συνήθη υποζύγια.

*Ο κ. Καρανάσιος είναι πρ. βουλευτής Χαλκιδικής με τη ΝΔ