Συνεντεύξεις και άρθρα
Του Ευθ. Καρανάσιου*
Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης στο ζήτημα της παροχής ή μη ασύλου στους Τούρκους στρατιωτικούς που κατηγορούνται για πραξικόπημα δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα, τόσο για τον τρόπο άσκησης της εξωτερικής πολιτικής όσο και για το πώς αντιλαμβάνονται τις βασικές αρχές της Δημοκρατίας.
Ο Τσίπρας υποσχέθηκε στον Ερντογάν την έκδοση σε 15-20 ημέρες των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στον Έβρο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα και παραδόθηκαν στις ελληνικές αρχές. Αυτό, που τότε είχε γραφτεί χωρίς να διαψευστεί, το επανέλαβε και ο ίδιος ο Ερντογάν στη συνέντευξη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας και τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος είχε πει ότι είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν δεχόμαστε παρεμβάσεις στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη όμως αποφάσισε τη μη έκδοσή τους, όπως ζητούσε η Τουρκία, ενώ η δευτεροβάθμια επιτροπή χορήγησης ασύλου ενέκρινε το αίτημα ενός από τους οκτώ, αλλά η κυβέρνηση, ως μη όφειλε, κατέθεσε αίτηση αναστολής και το δικαστήριο αποφάσισε την ανάκληση της χορήγησης ασύλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανιζόταν να προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρωτοστατούσε στις διαδηλώσεις της Γένοβας, φαίνεται σήμερα να λειτουργεί ως κυβέρνηση υπό τας εντολάς του σουλτάνου.
Όμως, η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, σε αντίθεση με την Τουρκία, κατά της οποίας οι καταγγελίες διεθνών οργα- νισμών για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι συνεχείς. Δεν έχουμε καμία διάθεση να υποστηρίξουμε οποιονδήποτε πραξικοπηματία, αλλά τα δικαιώματα κάθε πολίτη που κατηγορείται είναι ιερά σε μια χώρα, όπως στη δική μας, όπου ισχύει το κράτος δικαίου.
*Ο κ. Καρανάσιος είναι πρ. βουλευτής Χαλκιδικής με τη ΝΔ