Συνεντεύξεις και άρθρα

(Εφημερίδα ΚΑΡΦΙΤΣΑ) Τα Ίμια είναι ελληνικά.
(Εφημερίδα ΚΑΡΦΙΤΣΑ) Τα Ίμια είναι ελληνικά.

Του Ευθ. Καρανάσιου*

Για την ένταση στο Αιγαίο υπαίτια είναι η Τουρκία, είχαμε εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού μέσα στα χωρικά μας ύδατα στην περιοχή των Ιμίων, έχουμε τις απειλές του κ. Ερντογάν για το Αιγαίο και την Κύπρο, έχουμε και την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, που ουσιαστικά αποκαλεί τα Ίμια «μέρος της τουρκικής επικράτειας».

Αυτά είναι η συνέπεια της ανεύθυνης και επικίνδυνης στάσης της Κυβέρνησης, που ανέχεται την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα εμπεδώνοντας έτσι στην Άγκυρα την πεποίθηση ότι η χώρα μας διολισθαίνει από τις πάγιες εθνικές θέσεις της.

Ο Πρωθυπουργός γιατί δεν είπε στον Τούρκο ομόλογό του, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο και πως τα Ίμια ήταν, είναι και θα παραμείνουν ελληνικό έδαφος;

Δεν έχει αυτήν την ώρα νόημα να προσωποποιήσουμε τις ευθύνες τους, αλλά δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε ότι το τελευταίο γεγονός αποτελεί άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα των προκλήσεων, που ακολούθησαν την εντελώς απροετοίμαστη επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας.

Κάποιοι σπέρνουν ψεύτικο πατριωτισμό και θερίζουν εθνικές υποχωρήσεις, σοβαρή εξωτερική πολιτική με στολές παραλλαγής δεν γίνεται. Δεν είναι καρναβάλι όλο το χρόνο.

Αυτό που προέχει σήμερα είναι η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και η Νέα Δημοκρατία θα συμβάλει σε αυτή.

Ζητάμε τη σύγκληση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση και ουσιαστική συζήτηση, με στόχο την οικοδόμηση ενιαίας εθνικής γραμμής.

Η Κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα τους εταίρους και συμμάχους για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η τουρκική προκλητικότητα.

Ο Πρόεδρος μας μετέφερε το ζήτημα στο «Munich Security Conference», όπου αναδεικνύει με σειρά επαφών του, τις πάγιες θέσεις της χώρας.

Την ώρα αυτή χρειάζεται ενότητα, ψυχραιμία, νη- φαλιότητα και εθνική αυτοπεποίθηση, χωρίς εθνικές υποχωρήσεις.

Ξεκάθαρα και αδιαπραγμάτευτα το μήνυμα της Ελλάδας είναι: «Στο Αιγαίο δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας δεν είναι υπό διαπραγμάτευση».

*Ο κ. Καρανάσιος είναι πρ. βουλευτής Χαλκιδικής με τη ΝΔ