Συνεντεύξεις και άρθρα

(Εφημερίδα ΚΑΡΦΙΤΣΑ) Τουλάχιστον σταματήστε να διογκώνετε το χρέος!
(Εφημερίδα ΚΑΡΦΙΤΣΑ) Τουλάχιστον σταματήστε να διογκώνετε το χρέος!

ΤΟΥ ΕΥΘΥΜΗ ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΥ*

Το ανέκδοτο με τη διαγραφή του επονείδιστου χρέους το έχουμε πια ξεπεράσει, όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. ας κάνει πρώτα το αυτονόητο, να σταματήσει να αυξάνει το χρέος!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ το δημόσιο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης αυξήθηκε κατά 15 δισεκατομμύρια ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στα 343,74 δισ. ευρώ, από 328,7 δισ. ευρώ που βρισκόταν στα τέλη του 2017.

Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα, καθώς τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης αυξήθηκαν στα 238,1 δισ. ευρώ, αλλά και στις πράξεις repos, που αυξήθηκαν στα 22,5 δισ. ευρώ από 14,93 δισ. ευρώ.

Το Μαξίμου φτιάχνει «κουμπαρά» με υψηλό κόστος για τους πολίτες και επιβαρύνει το χρέος για να σκηνοθετήσει την «καθαρή έξοδο».

Στις καλένδες το Ν/Σ για το λαθρεμπόριο καυσίμων. Καλά έκαναν και το έκρυβαν τόσο καιρό το «Ολιστικό Σχέδιο Ανάπτυξης» τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Η φλυαρία του κειμένου παραπέμπει σε ομάδες εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και όχι σε ένα εθνικό σχέδιο που υποτίθεται ότι έχει ως στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Αλλά τι μπορεί να περιμένει κανείς από μία κυβέρνηση που κατάφερε την περίοδο 2015-2016 να ρίξει την οικονομία στην ύφεση με τις τιμές του πετρελαίου στα 30 δολάρια;

Το μόνο «ενδιαφέρον» στοιχείο του «ολιστικού» είναι ότι μετατίθεται για το δεύτερο τρίμηνο του 2019 η νομοθεσία για το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Στις προγραμματικές δηλώσεις του 2015 ο κ. Τσίπρας υποστήριζε ότι από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου το Δημόσιο θα είχε πρόσθετα έσοδα ύψους 1,5 δισ. Ευρώ, τώρα το σχετικό νομοσχέδιο το ρίχνει στα αζήτητα.

Ο κ. Καρανάσιος είναι επιχειρηματίας - π. Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας