Συνεντεύξεις και άρθρα

(Εφημερίδα ΚΑΡΦΙΤΣΑ) Το DNA της Αριστεράς
(Εφημερίδα ΚΑΡΦΙΤΣΑ) Το DNA της Αριστεράς

 

 

 

Του Ευθ. Καρανάσιου*

Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει το τελευταίο του χαρτί, όχι, βέβαια για να κερδίσει στις κάλπες, απλά για να έχει ένα αξιοπρεπές ποσοστό.

Το τελευταίο του χαρτί είναι το Δημόσιο, έτσι κι αλλιώς απέτυχαν σε όλα τα υπόλοιπα, η ανάπτυξη δεν ήρθε ποτέ, η φορολογία διαρκώς αυξάνεται, τα εισοδήματα διαρκώς μειώνονται, η σκανδαλολογία δεν αλλάζει τα ποσοστά των κομμάτων.

Τώρα επιχειρεί να αναβιώσει με κάθε τρόπο το «ελληνικό όνειρο» της προμνημονιακής εποχής, ελπίζοντας πως θα δελεάσει ένα μέρος από τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που είτε είναι άνεργοι είτε υποαμείβονται στον ιδιωτικό τομέα.

Είναι δεδομένο πως έτσι κι αλλιώς το κρατικιστικό μοντέλο υπάρχει στο DNA των στελεχών της Αριστεράς και για να μη χάσουν την καρέκλα προσπαθούν να εξαπλώσουν το κράτος όσο περισσότερο μπορούν.

Το ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως το μοντέλο του κράτους που έχουν στη φιλοσοφία τους δεν προβλέπει ούτε αξιολόγηση ούτε συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Ο Τρύφωνας Αλεξιάδης το δήλωσε ξεκάθαρα: «δεν είναι δυνατόν να μειώσουμε τους δημοσίους υπάλληλους, για να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα» και συνέχισε με το ακόμα καλύτερο: «τώρα δεν έχουμε αναξιοκρατία στο Δημόσιο».

Σε όλες τις θέσεις ευθύνης ξήλωσαν τους προηγούμενους και τοποθέτησαν τα δικά της «παιδιά» μπλοκάροντας κάθε έννοια αξιολόγησης, την ίδια ώρα που παρεμβαίνουν στον ΑΣΕΠ,καταθέτουν τροπολογίες για μονιμοποίηση συμβασιούχων και οι περισσότεροι υπουργοί υπόσχονται χιλιάδες προσλήψεις.

Η ανυπαρξία βούλησης και η ανικανότητα διαχείρισης της εξαιρετικά δυσχερούς κατάστασης στην πραγματική οικονομία οδηγεί την κυβέρνηση να κάνει ακόμα ένα λάθος, υπόσχεται πως «λεφτά υπάρχουν» για να «βολευτούν» στο Δημόσιο ψηφοφόροι, ακριβώς το αντίθετο από ότι χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα, κάτι που θα το πληρώσουμε στο μέλλον…

*Ο κ. Καρανάσιος είναι πρ. βουλευτής Χαλκιδικής με τη ΝΔ και επιχειρηματίας