Συνεντεύξεις και άρθρα

(Εφημερίδα ΚΑΡΦΙΤΣΑ) Χάσαμε την αναπτυξιακή ευκαιρία …
(Εφημερίδα ΚΑΡΦΙΤΣΑ) Χάσαμε την αναπτυξιακή ευκαιρία …

ΤΟΥ ΕΥΘΥΜΗ ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΥ*

Επί ΣYΡΙΖΑ χάσαμε τη μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία της τριετίας, το 2,3% ακούγεται μεν εντυπωσιακό, αλλά επειδή την τριετία 2015-2017 η οικονομία είχε παραμείνει στάσιμη, η φετινή «πρόοδος» είναι μία μικρή αναπλήρωση του χαμένου εδάφους από το 2014, όταν είχε ξεκινήσει η προσπάθεια ανάκαμψης.

Η οικονομία ουσιαστικά ωθείται μόνο από την αυξητική πορεία του τουρισμού, αν και η κυβέρνηση «πολέμησε» το τουριστικό προϊόν επιβάλλοντας χαράτσια στις διανυκτερεύσεις και αυξάνοντας τον ΦΠΑ σε προϊόντα, υπηρεσίες και νησιά, ευτυχώς η διεθνής συγκυρία αποδείχθηκε ισχυρότερη από την πολιτική του Μαξίμου.

Η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε κατά 0,3% λόγω της υπερφορολόγησης και της μείωσης των εισοδημάτων, ενώ ακόμη πιο ανησυχητική ήταν η πτώση των επενδύσεων κατά 10,4% σε σχέση με πέρυσι και κατά 28% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2017.

Όσο διατηρείται το καθεστώς της υπερφορολόγησης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις τόσο πιο αδύναμη θα είναι η εσωτερική αγορά και πιο ισχνές οι επενδυτικές πρωτοβουλίες και η μείωση των συντάξεων κατά 18% από τον Δεκέμβριο θα περιορίσει περαιτέρω την ιδιωτική κατανάλωση και θα αυξάνει την ύφεση.

Η ανάπτυξη του 2018 έπρεπε να είχε καταγραφεί από το πρώτο τρίμηνο του 2015, δεν χάσαμε απλώς τρία χρόνια, αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. υπονόμευσε και την πορεία της οικονομίας για το επόμενο διάστημα φορτώνοντας τους πολίτες με μέτρα πολλών δισεκατομμυρίων.

Εμείς λέμε ότι υπάρχει άλλος τρόπος για αύξηση των δημοσίων εσόδων από αυτόν της κοινωνικής διάλυσης με την φορολογική εξόντωση των αγροτών και των μικρομεσαίων που έχετε επιλέξει εσείς και αυτός ο τρόπος είναι ένας, επενδύσεις από την ιδιωτική πρωτοβουλία, τον οποίο δεν επιλέγετε γιατί απαιτεί ρήξη με τα συμφέροντα που εκπροσωπείτε.

Ο κ. Καρανάσιος είναι επιχειρηματίας π. Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας