Συνεντεύξεις και άρθρα

(Εφημερίδα ΚΑΡΦΙΤΣΑ) Όλα ανάποδα…
(Εφημερίδα ΚΑΡΦΙΤΣΑ) Όλα ανάποδα…

ΤΟΥ ΕΥΘΥΜΗ ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΥ*

Επί εποχή Γιώργου Παπανδρέου κυκλοφορούσε το ανέκδοτο ότι ως πρωθυπουργός σκόπευε να τα κάνει όλα ανάποδα.

Θα προχωρούσε σε δημοψήφισμα, θα έκανε κούρεμα του χρέους, θα έπαιρνε δάνειο 100 δισεκατομμυρίων και στο τέλος θα έλεγε «λεφτά υπάρχουν».

Κάτι αντίστοιχο έκανε ο Τσίπρας, τα πάντα ανάποδα, τώρα περιμένει να του βγουν όλα σωστά, δεν μπορεί να γίνει τίποτα γιατί πολύ απλά η άμαξα δεν προχωρά ούτε μέτρο εάν μπει το κάρο μπροστά από το άλογο.

Ο πρωθυπουργός, λόγω της άγνοιάς του, η οποία εκφράσθηκε με τη ματαιοδοξία του ότι θα αλλάξει την Ευρώπη και την υπεροψία του έναντι των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων τις οποίες τσουβάλιασε στα «αζήτητα του παλιού», ακολούθησε την ανάποδη διαδρομή του Παπανδρέου.

Αντί να κλείσει μία λογική συμφωνία στις αρχές του 2015 με τους δανειστές, σήκωσε το λάβαρο της επανάστασης, έφτασε μία ανάσα πριν από το Grexit, έβαλε λουκέτο στις τράπεζες με τα capital controls, εξαϋλώνοντας στη συνέχεια τα μερίδια του Δημοσίου και των μικρομετόχων μέσω της κεφαλαιοποίησης και τελικά υπέγραψε ένα τρίτο Μνημόνιο, που ακολουθήθηκε από ένα τέταρτο με διάρκεια ισχύος έως και το 2022.

Αφού χλεύασε τις αγορές με τα περίφημα νταούλια, τώρα έχει πέσει στην ανάγκη τους χτίζοντας με σαθρά θεμέλια το αφήγημα της καθαρής εξόδου.

Ως συνήθως της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά και οι εξελίξεις στην Ιταλία σημειώνονται στη χειρότερη στιγμή για τα ελληνικά ομόλογα, που χωρίς την προστασία της προληπτικής γραμμής έφτασαν ξανά στο 5%, επιτόκιο δηλαδή που είναι απαγορευτικό για προσφυγή του Δημοσίου σε δανεισμό.

Ο κ. Τσίπρας επί τρία χρόνια κλοτσούσε τη μία ευκαιρία μετά την άλλη με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μείνει εκτός της χρηματιστηριακής ευφορίας και της αναπτυξιακής δυναμικής που διέτρεχε την υπόλοιπη ευρωζώνη. Δεν μπορεί να περιμένει διαφορετικά αποτελέσματα τώρα που έχει ξεσπάσει η φουρτούνα στις αγορές.

*Ο κ. Καρανάσιος είναι επιχειρηματίας - π. Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας