Συνεντεύξεις και άρθρα

(ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΡΦΙΤΣΑ) Άλλη μία χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα
(ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΡΦΙΤΣΑ) Άλλη μία χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα

Του Ευθύμη Καρανάσιου*

Από τη στιγμή που η Ελλάδα προσφεύγει στις αγορές για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες με πολλαπλάσιο επιτόκιο από αυτό των προγραμμάτων οι εταίροι δεν βιάζονται να αποδεσμεύσουν χρήματα, όταν μάλιστα η κυβέρνηση δεν έχει προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί. Στο τελευταίο Eurogroup συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της δεύτερης αξιολόγησης στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας και οι εταίροι μετέθεσαν τις αποφάσεις για τη Σύνοδο του Απριλίου.

Η εκταμίευση των 970 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα στο πλαίσιο των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους δεν κατέστη δυνατή και αυτό είναι ένα αρνητικό μήνυμα προς τις αγορές. Τα χρήματα αυτά δεν προέρχονται από τα θησαυροφυλάκια των δανειστών, ούτε πρόκειται για νέα δανεικά, είναι ένα μέρος από τα κέρδη που αποκόμισαν τα προηγούμενα χρόνια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωσύστημα διακρατώντας ελληνικά ομόλογα τα οποία δεν κουρεύτηκαν το 2012, όπως συνέβη με τους υπόλοιπους εγχώριους τίτλους μέσω του PSI.

Τα κέρδη αυτά επιστρέφονταν στην Ελλάδα μέχρι και τα μέσα του 2014. Το 2013 είχαμε εισπράξει 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ ενώ και το 2014 περίπου 600 εκατομμύρια. Εκτοτε οι εκταμιεύσεις σταμάτησαν, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την τυχοδιωκτική διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015 απεμπόλησε αυτό το κεκτημένο.

Οι δανειστές έχουν συμφωνήσει στην εκταμίευση 4,8 δισεκατομμυρίων στα επόμενα χρόνια τα οποία θα καταβάλλουν σε ετήσιες δόσεις και μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα υλοποιεί συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, κάτι που δεν διαπιστώθηκε όπως φάνηκε στη συνεδρίαση του τελευταίου Eurogroup. Η εξέλιξη αυτή είναι μία ακόμη παράπλευρη απώλεια της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ που κλώτσησε όλες τις αναπτυξιακές ευκαιρίες και απεμπόλησε κεκτημένα του παρελθόντος.

*Ο κ. Καρανάσιος είναι Επιχειρηματίας - π. Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας