Συνεντεύξεις και άρθρα

(ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΡΦΙΤΣΑ) Αριστερός - ακροδεξιός λαϊκισμός
(ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΡΦΙΤΣΑ) Αριστερός - ακροδεξιός λαϊκισμός

ΤΟΥ ΕΥΘΥΜΗ ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΥ*

Οι σφιχταγκαλιασμένοι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος θα προσπαθήσουν να κρατηθούν στην εξουσία όσο περισσότερο μπορούν, παίζουν ένα ολοφάνερο προεκλογικό παιχνίδι, από τη μια ο πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης που δεν θέλει να αλλάξει τίποτα στη χώρα έχει το θράσος να απευθύνει στην κοινωνία το παραδοσιακό ΠΑΣΟΚΙΚΟ ερώτημα «με την πρόοδο ή με τη συντήρηση;», επιχειρώντας να ανατάξει το ρημαγμένο αριστερό προφίλ του.

Από την άλλη, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., συνεχίζοντας στη χιλιοειπωμένη εθνολαϊκιστική ρητορική, προσπαθώντας να ανεβάσει τα σχεδόν μηδενικά ποσοστά των δημοσκοπήσεων και να συγκρατήσει τα στελέχη του που ψάχνουν μεταγραφή στον ΣΥΡΙΖΑ για να επανεκλεγούν στη Βουλή.

Ότι κι αν γίνει οι συγκυβερνήτες θα φτάσουν αγκαλιασμένοι έως τον Μάιο και αν τους δοθεί η ευκαιρία και έως τον επόμενο Οκτώβριο μέχρι να στήσουν κάλπες για εθνικές εκλογές.

Η στρατηγική τους είναι απλή και λαϊκιστική και δεν την κρύβουν, το νέο μεγάλο ψευδοαφήγημα είναι αντάξιο του 2015, βγήκαμε από τα Μνημόνια, έρχεται η ανάπτυξη, κάνουμε προσλήψεις, τι κι αν οι αγορές βαράνε τα νταούλια, τι κι αν τα ληξιπρόθεσμα των πολιτών προς την εφορία αυξάνονται κάθε μήνα, τι κι αν ξεκίνησαν πλειστηριασμοί «λαϊκών κατοικιών».

Επειδή όμως αυτά που υπόσχονται θα αποδειχθούν για μια ακόμη φορά σανός, πρέπει να προσφέρουν «θέαμα» με αίμα στην αρένα.

Παύλος Πολάκης και Πάνος Καμμένος, έστειλαν το μήνυμα: «αν βάλουμε κάποιους φυλακή θα κερδίσουμε τις εκλογές», είπε ο ένας, «όλοι θα πάνε μέσα», συμπλήρωσε ο άλλος. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν πολλά ακόμα να κάνουν, έτσι κι αλλιώς είναι γνωστό πως είτε αριστερός είτε ακροδεξιός, ο λαϊκισμός είναι ο ίδιος.

*Ο Ευθύμης Καρανάσιος είναι επιχειρηματίας, πρώην βουλευτής Χαλκιδικής της Νέας Δημοκρατίας