Συνεντεύξεις και άρθρα

(ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΡΦΙΤΣΑ) Βρίσκονται σε βέρτιγκο
(ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΡΦΙΤΣΑ) Βρίσκονται σε βέρτιγκο

Το μήνυμα πολιτικής αλλαγής που έστειλαν οι πολίτες τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις αυτοδιοικητικές κάλπες είναι τόσο ισχυρό που αναδιατάσσει πλήρως το σκηνικό εν όψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου. Η νίκη της Ν.Δ. με σχεδόν δέκα μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με την επικράτηση των υποψηφίων -επισήμων και «ανταρτών»- της κεντροδεξιάς παράταξης σε 12 από τις 13 περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους της χώρας δείχνει πως η πλειοψηφία της κοινωνίας επιθυμεί την επιστροφή στην κανονικότητα και απορρίπτει τα λαϊκιστικά ψευδοαφηγήματα τόσο της κυβέρνησης όσο και πολλών μικρών κομμάτων που αναδείχθηκαν στα μνημονιακά χρόνια.

Το Μαξίμου και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη βρίσκονται σε βέρτιγκο. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην αντάρα μιας πολιτικής καταιγίδας, την οποία δεν είχαν προβλέψει για ένα και πάρα πολύ απλό λόγο, ζούσαν σε έναν δικό τους και μοναδικό κόσμο, είχαν πέσει ακόμα και οι ίδιοι θύματα της εικονικής πραγματικότητας που παρουσίαζαν στους πολίτες. Δεν ξέρουν τι να πουν στην κοινωνία, τα έχουν μπλέξει, άλλοι ισχυρίζονται ότι δεν «επικοινώνησαν» το… τέλειο έργο τους, άλλοι δειλά δειλά ομολογούν ότι τόσο καιρό ψεύδονταν, καθώς μετά τη βαριά ήττα «ανακάλυψαν» λάθος πολιτικές και λάθος συμπεριφορές και άλλοι επιχειρούν να προσεγγίσουν τώρα τη μεσαία τάξη, που τόσα χρόνια τη «βομβάρδιζαν» με φόρους. Ο εκλογικός πανικός διαπερνά πλέον όλα τα κόμματα πλην Ν.Δ. Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται μήπως χάσει και προς τα δεξιά από Ν.Δ.. και προς κεντροαριστερά από ΚΙΝ.ΑΛ./ΠΑΣΟΚ και αριστερά από Βαρουφάκη.

Το ΚΙΝ.ΑΛ./ΠΑΣΟΚ, ύστερα από το χλωμό ποσοστό των ευρωεκλογών, παλινωδεί με φόντο τον πόλεμο Φώφης – Βενιζέλου, ελπίζοντας να προσελκύσει απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Θεοδωράκης, Λεβέντης, Λαφαζάνης, Καμμένος, Καρατζαφέρης και αρκετοί ακόμα ανήκουν/θα ανήκουν στην… Ιστορία.

Η νίκη της Ν.Δ. στις 7 Ιουλίου θα σημάνει μια νέα αρχή για τη χώρα. Η ήττα του λαϊκισμού και η επικράτηση του ρεαλισμού μπορεί να ανοίξει το δρόμο για πραγματικές μεταρρυθμίσεις που επιτέλους θα απελευθερώσουν το συμπιεσμένο «ελατήριο» της ανάπτυξης.

*Ο κ. Καρανάσιος είναι Επιχειρηματίας - π. Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας