Συνεντεύξεις και άρθρα

(ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΡΦΙΤΣΑ) Δεν έχουν… θεό
(ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΡΦΙΤΣΑ) Δεν έχουν… θεό

Του Ευθύμη Καρανάσιου*

Το 2014 ο Αλέξης Τσίπρας ξιφουλκούσε κατά της κυβέρνησης Σαµαρά καταγγέλλοντας <<τα µατωµένα πλεονάσµατα>> και υποσχόταν κατάργηση της λιτότητας µε ένα νόµο και ένα άρθρο, τότε τα <<µατωµένα>> πλεονάσµατα δεν ξεπερνούσαν το 1,5% του ΑΕΠ ενώ η οικονοµία είχε µπει στο δρόµο της ανάπτυξης.

Μετά την υπογραφή του τρίτου μνηµονίου οι Συριζαίοι έγιναν <<µνηµονιακότεροι>> των μνηµονίων, παρουσίασαν θηριώδη πλεονάσµατα της τάξης του 4% και 4,5% σε συνθήκες ύφεσης της οικονοµίας πετσοκόβοντας το πρόγραµµα δηµοσίων επενδύσεων και µεταθέτοντας για το µέλλον τις πληρωµές του Δηµοσίου. Η πολιτική αυτή ισοδυναµεί µε <<αφαίµαξη>> της οικονοµίας και δυστυχώς εφαρµόζεται έως και σήµερα, άλλωστε η χώρα έχασε όλους τους αναπτυξιακούς στόχους από το 2015.

Η Ελλάδα ήταν η µοναδική χώρα παγκοσµίως η οποία κατρακύλησε στην ύφεση µε τις τιµές του πετρελαίου στα χαµηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα κατάφερε και ένα ακόµη ασύλληπτο για την οικονοµία ρεκόρ: ενώ εµφάνισε τεράστια πρωτογενή πλεονάσµατα, το δηµόσιο χρέος της χώρας αυξήθηκε!

Έκοψαν επενδύσεις, προχώρησαν σε στάση πληρωµών στο Δηµόσιο και τελικώς ανέβασαν το δηµόσιο χρέος πάνω από 35 δισεκατοµµύρια ευρώ, σε σύγκριση µε το 2015. Η θέση µας είναι ξεκάθαρη, θα προχωρήσουµε στην µείωση των πρωτογενών πλεονασµάτων τα οποία έχει υπογράψει η κυβέρνηση Τσίπρα µετά τις ευρωεκλογές, ώστε να βρεθεί δηµοσιονοµικός χώρος υπέρ της ανάπτυξης.

Σίγουρα οι νεόκοποι <<µερκελιστές>> υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα θα µας επιτεθούν, αυτοί που κάποτε ξιφουλκούσαν κατά των <<µατωµένων>> πλεονασµάτων, τώρα τα θεωρούν <<ιερό δισκοπότηρο>>, που δεν µπορεί κανείς να αλλάξει, θα υποστήριζουν ότι το θέµα χρησιµοποιείται ως <<καρότο>> που δεν πρόκειται να υλοποιηθεί ποτέ για να εφαρµοστεί το <<µαστίγιο>> των σκληρών µεταρρυθµίσεων, που περιλαµβάνονται, στην ατζέντα του κ. Μητσοτάκη.

Ούτε εκπρόσωποι της Μέρκελ να ήταν, που κόπτονται για το ανέπαφο των πρωτογενών πλεονασµάτων, τα οποία καταλήγουν στα θησαυροφυλάκια των δανειστών.

Δεν αποκλείεται πάντως µετά την εκλογική ήττα οι Συριζαίοι να αρχίσουν ξανά να µιλούν για τα <<µατωµένα πλεονάσµατα>> του Μητσοτάκη, είπαµε δεν έχουν.. θεό.

*Ο Ευθύμης Καρανάσιος είναι επιχειρηματίας, πρώην βουλευτής Χαλκιδικής της Νέας Δημοκρατίας