Συνεντεύξεις και άρθρα

(ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΡΦΙΤΣΑ) Επίδομα κάλπης
(ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΡΦΙΤΣΑ) Επίδομα κάλπης

Η σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, ύστερα από 5 χρόνια εκλογικής κυριαρχίας του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί προσωπική δικαίωση των προσπαθειών του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και νίκη της «γαλάζιας» βάσης, που έμεινε πιστή στις αξίες της παράταξης. Ο κ. Μητσοτάκης τόλμησε να αλλάξει τα πάντα χωρίς όμως να «πειράξει» τις ιδρυτικές αρχές της Νέας Δημοκρατίας. Ανανέωσε το στελεχικό δυναμικό της παράταξης, έβαλε στην κεντρική πολιτική σκηνή νέα πρόσωπα, επεδίωξε τη σύνδεση του κόμματος με την κοινωνία με βάση πολιτικές προτάσεις και όχι κορόνες.

Παράλληλα αντιμετώπισε με πρωτοφανή ψυχραιμία τις προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκε τα τελευταία χρόνια από τον πρωθυπουργό. Ενδεχομένως αυτό να ήταν και το κλειδί της επιτυχίας του κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Τσίπρας κυβέρνησε με αλαζονεία, που του θόλωνε την κρίση με αποτέλεσμα να υπερεκτιμά τις δυνάμεις του και να ακολουθεί λανθασμένη στρατηγική. Δηλώσεις του τύπου «δεν χάνω ούτε μία στο εκατομμύριο τις εκλογές» δεν έχουν θέση στο σύγχρονο πολιτικό λόγο, αντιθέτως δίνουν το στίγμα ενός αυταρχικού συστήματος εξουσίας, που απωθεί τους πολίτες.

Ο κ. Τσίπρας κατελήφθη από τη «μανία της καρέκλας» με συνέπεια να χάσει το μέτρο και κυρίως να μην μπορεί να σταθμίσει σωστά τα δεδομένα του πολιτικού σκηνικού. Η επιλογή του χρόνου των εκλογών είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδυναμίας να μετρήσει σωστά τις δυνάμεις του. Όπως είχε αποκαλυφθεί από τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ ο κ. Τσίπρας είχε προγραμματίσει να διενεργήσει εκλογές το καλοκαίρι του 2018 αλλά οι φωτιές στο Μάτι χάλασαν τα σχέδιά του. Από τότε τα μέλη του συστήματος εξουσίας που βρίσκονται δίπλα από τον πρωθυπουργό έθεσαν σχεδόν ως μοναδική επιλογή να παραμείνουν μέχρι τέλους στις καρέκλες τους με αποτέλεσμα να χάσουν τα πάντα.

Αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ξέρουν να αφουγκράζονται τις δυνάμεις της κοινωνίας, όπως ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, είχαν εισηγηθεί εγκαίρως στον πρωθυπουργό να διενεργηθούν οι εθνικές εκλογές μία εβδομάδα πριν από τις ευρωκάλπες. Είχαν αντιληφθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να διαθέτει ένα ισχυρό πολιτικό διακύβευμα, θα οδηγείτο σε βαριά ήττα και ήθελαν να προλάβουν τις εξελίξεις.

Ωστόσο ο κ. Τσίπρας θέλησε να εξαντλήσει κάθε μέρα εξουσίας, υποεκτιμώντας τη δυναμική του Μητσοτάκη αλλά και τις συνέπειες της οικονομικής του πολιτικής στους φορολογούμενους. Πίστεψε ότι οι δημοσκόποι θα πέσουν και πάλι έξω, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί μία ελεγχόμενη ήττα, περιμένοντας τη ρεβάνς για το φθινόπωρο. Ο πολιτικός του σχεδιασμός, τυφλωμένος από την άνοδο της Νέας Δημοκρατίας, έκανε όσα λάθη μπορούσε στην προεκλογική περίοδο. Ενώ ο Μητσοτάκης είχε ένα ξεκάθαρο διακύβευμα για τις χθεσινές κάλπες δίνοντας χαρακτήρα δημοψηφίσματος, ο κ. Τσίπρας πότε τις υποβάθμιζε σε «δημοσκόπηση» και πότε τις χαρακτήριζε «ψήφο εμπιστοσύνης». Η σύγχυση του Μαξίμου έγινε φανερή σε όλους όταν την περασμένη εβδομάδα άρχιζε να μοιράζει επιδόματα και να υπόσχεται «πενηντάρικα» στους συνταξιούχους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μεγάλος νικητής των χθεσινών εκλογών και βάζει τις βάσεις για έναν θρίαμβο στις 30 Ιουνίου γιατί έμεινε πιστός στις θέσεις του. Δεν υποσχέθηκε παροχές, τις οποίες δεν μπορεί να υλοποιήσει, τίμησε την υπόσχεσή του στους πολίτες ότι θα τηρήσει τη συμφωνία αλήθειας. Και όπως γνωρίζουμε, η αλήθεια είναι πάντα πιο δυνατή από το ψέμα.

*Ο κ. Καρανάσιος είναι Επιχειρηματίας - π. Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας