Συνεντεύξεις και άρθρα

(ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΡΦΙΤΣΑ) Σημάδια διάλυσης.
(ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΡΦΙΤΣΑ) Σημάδια διάλυσης.

Του Ευθύμη Καρανάσιου*

Η κυβέρνηση αυτή από την πρώτη ημέρα συγκρότησής της χαρακτηρίσθηκε από τον πολιτικό καιροσκοπισμό. Πίσω από το «αντιμνημονιακό προσωπείο» που παρουσίαζε ο κ. Τσίπρας μέχρι να καταλάβει την εξουσία κρυβόταν ο κυνισμός για τη διατήρηση της καρέκλας.

Το ψέμα για «σκίσιμο Μνημονίων» και «κατάργηση της λιτότητας με ένα άρθρο και ένα νόμο» αποκαλύφθηκε όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. έγινε ο πιο πρόθυμος «πελάτης» των δανειστών, αποδεχόμενη την υπογραφή νέων μνημονιακών μέτρων και την ενεχυρίαση της δημόσιας περιουσίας.

Οι δύο εταίροι δεν είχαν κανένα πρόβλημα να αθετήσουν τις υποσχέσεις που έδιναν πριν από το 2015, να υπογράψουν μέτρα τα οποία ξόρκιζαν ως επαχθή και να παραχωρήσουν στους δανειστές αυτά που οι προηγούμενες κυβερνήσεις αρνούνταν πεισματικά.

Εξήγηση υπάρχει, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διέθεταν ένα κοινό σημείο επαφής που υπερκάλυπτε τις διαφορές τους, την εξουσία, τώρα που η θητεία της κυβέρνησης μπαίνει στην τελική φάση και οι ΑΝΕΛ βλέπουν τα ποσοστά τους στις δημοσκοπήσεις να είναι χαμηλότερα από το 3% έχουν βγει τα μαχαίρια με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση έχει χάσει προ πολλού την εμπιστοσύνη των πολιτών και τώρα βρίσκεται ένα βήμα από την απώλεια και της κοινοβουλευτικής δεδηλωμένης.

Μπορεί το επερχόμενο κατά τα φαινόμενα «διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να βολεύει και τους δύο εταίρους καθώς οι ΑΝΕΛ θα παίξουν το χαρτί του «όψιμου αντιστασιακού» και ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να κυβερνήσει και με μειοψηφία, όπως δήλωσε πρόσφατα ο εκπρόσωπός του, όμως μία τέτοια κατάσταση λειτουργεί σε βάρος της οικονομίας και της χώρας.

Η Ελλάδα βρίσκεται εκτός αγορών και οι κίνδυνοι για την οικονομία υπαρκτοί, για αυτό απαιτείται το ταχύτερο δυνατόν μία ισχυρή κυβέρνηση, που θα προκύψει μέσα από εκλογές.

Το «σίριαλ» των καβγάδων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχει πάψει προ πολλού να ενδιαφέρει τους πολίτες, που βλέπουν μπροστά σημαντικές δυσκολίες την ώρα που οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ασχολούνται μόνο με το πώς θα επιβιώσουν πολιτικά.

Βλέπουν την ήττα να έρχεται και το μέλλον για τους περισσότερους από αυτούς να φαντάζει σκοτεινό και δύσκολο. Η εικόνα θράσους που βγάζουν είναι τόσο πλασματική όσο και τα εικονικά εκδοτήρια στο μετρό Θεσσαλονίκης για να καλύπτουν τους γκρίζους τοίχους.

*Ο Ευθύμης Καρανάσιος είναι επιχειρηματίας, πρώην βουλευτής Χαλκιδικής της Νέας Δημοκρατίας