Συνεντεύξεις και άρθρα

(ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΡΦΙΤΣΑ) Το μέλλον του Ασφαλιστικού
(ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΡΦΙΤΣΑ) Το μέλλον του Ασφαλιστικού

ΤΟΥ ΕΥΘΥΜΗ ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΥ*

Η Νέα Δημοκρατία τάσσεται υπέρ της εφαρμογής ενός ασφαλιστικού συστήματος που θα έχει τρεις πυλώνες: Την κύρια σύνταξη, την επικουρική και την ατομική, όπως ισχύει σε χώρες που ζηλεύουμε για το συνταξιοδοτικό τους όπως είναι ο Καναδάς και η Σουηδία.

Το ωραίο είναι ότι οι τρεις πυλώνες είναι ήδη θεσμοθετημένοι και λειτουργούν έστω και σε υποτυπώδη μορφή μέσω της δυνατότητας λειτουργίας επαγγελματικών ή επιχειρηματικών ταμείων ασφάλισης.

Το βασικό ερώτημα που απασχολεί τους ασφαλισμένους, και κυρίως τους νεότερους, είναι εάν θα πάρουν ποτέ σύνταξη και πόση.

Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει δώσει τις απαντήσεις της μέσω των νόμων που ψήφισε.

Όσοι συνταξιοδοτούνται από τον Μάιο του 2016 (με το νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος παρεμπιπτόντως χαρακτήριζε όλα τα Μνημόνια ως «πινοσετικά» και βέβαια τα υπηρέτησε μέχρι κεραίας) έχουν δει τις συντάξεις τους να είναι μειωμένες έως και 30% σε σχέση με τις αποδοχές των παλαιών συντα- ξιούχων.

Οι νέες επικουρικές ξεκινούν από 50 ευρώ ενώ οι αυξημένες εισφορές που πληρώνουν ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίοι έχει προκαλέσει ένα απίστευτο κύμα εισφοροδιαφυγής.

Ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας του συστήματος (δηλαδή οι σημερινοί εργαζόμενοι να χρηματοδοτούν τις συντάξεις των παλαιότερων) δεν μπορεί να λειτουργήσει πια γιατί ο κόσμος της εργασίας συρρικνώθηκε μαζί με τις αμοιβές.

Σε ότι αφορά τους παλαιούς συνταξιούχους η κυβέρνηση νομοθέτησε τη μείωση των αποδοχών τους μέσω της περικοπής των προσωπικών διαφορών και τώρα έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το εάν θα εφαρμοσθεί η περικοπή από την 1η Ιανουαρίου 2019 ή θα μετατεθεί λίγους μήνες αργότερα.

Το ασφαλιστικό σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ έχει τα εξής χαρακτηριστικά: υψηλές εισφορές, χαμηλές συντάξεις, αβεβαιότητα για το μέλλον και έξαρση της μαύρης εργασίας. Εμείς προτείνουμε ένα νέο σύστημα στο οποίο θα πριμοδοτείται η εργασία, δηλαδή όποιος εργάζεται περισσότερα χρόνια ασφάλισης θα λαμβάνει και μεγαλύτερη σύνταξη.

Επίσης, η δημιουργία ενός ατομικού συνταξιοδοτικού «κουμπαρά», που δεν θα είναι αποκλειστικά από ιδιωτικές εταιρίες αλλά και από υφιστάμενα δημόσια ταμεία, δίνει στο σύστημα στοιχεία δικαιοσύνης και ανταποδοτικότητας.

Ο νόμος Κατρούγκαλου ξετίναξε τον κόσμο της εργασίας, διαλύει τους μελλοντικούς συνταξιούχους ενώ και οι σημερινοί περιμένουν να δουν τον Ιανουάριο τι θα γίνει με τις αποδοχές τους, ενώ η κυβέρνηση δεν επιθυμεί πραγματικό διάλογο για το ασφαλιστικό σύστημα των επόμενων γενεών.

*Ο Ευθύμης Καρανάσιος είναι επιχειρηματίας, πρώην βουλευτής Χαλκιδικής της Νέας Δημοκρατίας