Συνεντεύξεις και άρθρα

(Εφημερίδα ΚΑΡΦΙΤΣΑ) Οι ατάκες της «πρώτη φορά αριστερά»
(Εφημερίδα ΚΑΡΦΙΤΣΑ) Οι ατάκες της «πρώτη φορά αριστερά»

ΤΟΥ ΕΥΘΥΜΗ ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΥ*

«Ο Τσίπρας πρωθυπουργός, τα Μνημόνια νεκρά. Η μόνη ρεαλιστική και σωτήρια εναλλακτική πρόταση είναι η κατάργηση με ένα νόμο και σε ένα άρθρο, όλων των μέτρων λιτότητας. Ο Ντάισελμπλουμ τρόμαξε από τον Βαρουφάκη, θα κάνει ότι του λέει η κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει κωλοτούμπες, θα εφαρμόσει όσα υποσχέθηκε.

Τέλος η τρόικα, από σήμερα έρχονται οι θεσμοί. Θα διαγράψουμε το χρέος, αλλιώς θα πληρώσουμε με… αέρα τα δάνεια. “Όχι” στη συμφωνία – Μνημόνιο του Γιούνκερ, δημοψήφισμα για το τέλος της λιτότητας.

Δεν θα επιβληθούν capital controls. Τα capital controls θα αρθούν σύντομα.

Μετά από 17ωρη διαπραγμάτευση ο Τσίπρας γονάτισε τους Ευρωπαίους, κάναμε έντιμο συμβιβασμό, δεν υπογράψαμε Μνημόνιο αλλά πρόγραμμα.

Ο Βαρουφάκης είναι ψεύτης, δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι, δεν θα μειωθούν οι συντάξεις. Το ΔΝΤ μας εκβιάζει.

Το ΔΝΤ μας στηρίζει για το χρέος.

Φέτος το Πάσχα (του 2016) τελειώνουν τα Μνημόνια.

Mας επιβάλλουν μέτρα που δεν θέλουμε. Η πολιτική που εφαρμόζουμε φέρνει την ανάπτυξη και βγάζει τη χώρα από την κρίση. Θα πάρουμε γαλλικές φρεγάτες. Δεν υπάρχει θέμα για γαλλικές φρεγάτες. Ο Γιούνκερ από νεοφιλελεύθερος έγινε σοσιαλδημοκράτης.

Βγαίνουμε από τα Μνημόνια. Λεφτά υπάρχουν». Καλή η πλάκα αλλά τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύντροφοί του μπορούν να υπόσχονται ότι θέλουν, δικαίωμά τους αλλά θα κριθούν από το λαό.

Αλλά μια κυβέρνηση που κάνει διαρκώς τα ακριβώς αντίθετα από όσα έλεγε στο παρελθόν και έχει διαψευστεί στον υπέρτατο βαθμό, τουλάχιστον θα έπρεπε πλέον να μην προκαλεί, θα πρέπει επιτέλους να κατανοήσουν το πιο σημαντικό, η δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης δημιουργείται από όσα επώδυνα προκαλεί η ίδια στις ζωές των πολιτών.

*Ο κ. Καρανάσιος είναι πρ. Βουλευτής της ΝΔ στη Χαλκιδική και επιχειρηματίας.