Συνεντεύξεις και άρθρα

(ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΡΦΙΤΣΑ) Κυβερνητικό «θαύμα»
(ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΡΦΙΤΣΑ) Κυβερνητικό «θαύμα»

ΤΟΥ ΕΥΘΥΜΗ ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΥ*

Το κυβερνητικό «θαύμα» για τον διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας, δεν άντεξε τελικά ούτε 24 ώρες.

Η «ιστορική συμφωνία» που πομπωδώς ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου έσκασε σαν φούσκα μετά την επίσημη αντίδραση της Εκκλησίας που αρνήθηκε την ύπαρξη συμφωνίας με την κυβέρνηση, μίλησε για προσχέδιο συμφωνίας και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί κάποια στιγμή στο μέλλον μετά την επίσημη κατάθεση της κυβερνητικής πρότασης.

Απαράδεκτος και απαξιωτικός για την εκκλησία ο τρόπος με τον οποίο έγινε η προσέγγιση για συμφωνία μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας.

Ότι ενδιαφέρει ενοχλεί και δημιουργεί συνθήκες ανασφάλειας στους κληρικούς, επηρεάζει και τους χριστιανούς πολίτες, η σχέση αρχέγονη, πανίσχυρη και ιστορικά κατοχυρωμένη, το ποίμνιο και οι κληρικοί λειτουργούν όπως τα συγκοινωνούντα δοχεία και εάν ο κ. Τσίπρας αποπειραθεί να γκρεμίσει τις υφιστάμενες ισορροπίες, θα βρει Εκκλησία και Λαό απέναντί του.

Πρόκειται για μία ακόμα αλχημεία, οι ιερείς και θα πληρώνονται ουσιαστικά από το κράτος, το οποίο θα υποχρεούνται να καταβάλει το ισόποσο της μισθοδοσίας τους, θα πάψουν να θεωρούνται τυπικά δημόσιοι υπάλληλοι, έτσι η κυβέρνηση να μπορεί πλέον να εξαγγέλλει ότι αυτά τα κενά θα τα καλύψει με νέες προσλήψεις.

Στην τακτική ενός κρεσέντου απίθανης παροχολογίας και υποσχέσεων ενόψει των εκλογών, εντάσσεται τελικά και η απόπειρα «ιερής» συμφωνίας με την εκκλησιαστική ηγεσία, καθώς το τέχνασμα με την αλλαγή καθεστώτος για τους ιερείς, οδηγεί στην εξαγγελία ότι θα υπάρξουν σχεδόν 10000 προσλήψεις στο δημόσιο, μόλις εφαρμοστούν όσα είπε ο πρωθυπουργός.

Τιμώ τούς κληρικούς και αναγνωρίζω ότι εργάζονται φιλότιμα στη διακονία τους, ο ρόλος τους είναι όχι μόνο εκκλησιαστικός, αλλά εθνικός και κοινωνικός, ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης, ο κληρικός είναι εκείνος πού ανέλαβε πολύπτυχους ρόλους και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων και δυσκολιών του λαού μας, διαφυλάττοντας την κοινωνική συνοχή.

Δηλώνω απερίφραστα ότι η υπάρχουσα νομοθετημένη μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου, πού επί σειρά δεκαετιών έχει δοκιμαστεί, δεν χρειάζεται οποιαδήποτε αλλαγή.

*Ο Ευθύμης Καρανάσιος είναι επιχειρηματίας, πρώην βουλευτής Χαλκιδικής της Νέας Δημοκρατίας