Συνεντεύξεις και άρθρα

(ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΡΦΙΤΣΑ) Παράδειγμα η Κύπρος
(ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΡΦΙΤΣΑ) Παράδειγμα η Κύπρος

ΤΟΥ ΕΥΘΥΜΗ ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΥ*

Το 2014 η Ελλάδα πατούσε για πρώτη φορά στα πόδια της ύστερα από μία πενταετία πλήρους αποσταθεροποίησης και βαθιάς ύφεσης, η οικονομία έδειχνε σημάδια σταθεροποίησης, οι τράπεζες είχαν προσελκύσει ξένα κεφάλαια άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, το Δημόσιο είχε καταφέρει να εκδώσει το πρώτο πολυετές ομόλογο της μνημονιακής περιόδου, ενώ το πλεόνασμα του 2013 έδινε περιθώρια στην τότε κυβέρνηση Σαμαρά να διαθέσει κοινωνικό μέρισμα κοντά στο 1 δισεκατομμύριο.

Ψίχουλα χαρακτήριζε το μέρισμα τότε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ειρωνευόταν το «success story» στην οικονομία κάνοντας λόγο για «ματωμένα πλεονάσματα» και για «πολιτικούς νενέκους» που δεν λένε όχι στα αιτήματα της Μέρκελ.

Ωστόσο, δεν θέλω να αναφερθώ περαιτέρω στα πεπραγμένα της τότε κυβέρνησης αλλά να επικαλεστώ την περίπτωση της Κύπρου. Όταν το 2014 η Ελλάδα σημείωνε ανάπτυξη 0,7%, η Κύπρος κατέγραφε σημαντική ύφεση 1,4%, εμείς είχαμε εκδώσει επταετές ομόλογο, οι Κύπριοι ήταν αποκλεισμένοι από τις αγορές.

Από το 2015 η εικόνα άλλαξε γιατί εμείς είχαμε Τσίπρα και Βαρουφάκη, ενώ οι Κύπριοι Αναστασιάδη και κυρίως Χάρη Γεωργιάδη, ένα νεαρό οικονομολόγο, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών τον Απρίλιο του 2013 με τις τράπεζες κλειστές, τις καταθέσεις κουρεμένες και το νησί να κλυδωνίζεται από την πολιτική και κοινωνική αστάθεια.

Ο κ. Γεωργιάδης ακολούθησε έναν απλό κανόνα, αφού πρώτα διαφύλαξε τη χαμηλή φορολογία που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της Κύπρου, εφήρμοσε το Μνημόνιο προκειμένου να απαλλαγεί μία ώρα αρχύτερα από αυτό.

Την ώρα που ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης «έσκιζαν» στα λόγια τα Μνημόνια, οι Κύπριοι έτρεξαν τις μεταρρυθμίσεις τους. Το 2015 η Ελλάδα ξαναέπεσε στην ύφεση (-0,3%), ενώ η Κύπρος πέτυχε ισχυρή ανάπτυξη 3,4%.

Ιδια εικόνα και το 2016. Νέα ύφεση 0,2% εμείς, ανάπτυξη 3,3% στη Μεγαλόνησο. Ακόμη και πέρυσι εμείς είχαμε τη χαμηλότερη ανάπτυξη της ευρωζώνης (1,4%), ενώ η Κύπρος περαιτέρω μεγέθυνση 3,1%.

Η σύγκριση των δύο οικονομιών αποτυπώνει τη μεγάλη ζημιά που υποστήκαμε από την κυβέρνηση Τσίπρα, παρέλαβε την Ελλάδα σε ρότα ανάπτυξης και την έριξε στα βράχια της ύφεσης, ενώ ακόμη και σήμερα η απόσταση με την υπόλοιπη ευρωζώνη μεγαλώνει λόγω της αναποτελεσματικής πολιτικής του.

*Ο Ευθύμης Καρανάσιος είναι επιχειρηματίας, πρώην βουλευτής Χαλκιδικής της Νέας Δημοκρατίας