Συνεντεύξεις και άρθρα

(ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΡΦΙΤΣΑ) Χρειάζεται προσέλκυση επενδύσεων
(ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΡΦΙΤΣΑ) Χρειάζεται προσέλκυση επενδύσεων

Του Ευθύμη Καρανάσιου*

Η κυβέρνηση, βλέποντας ότι ο πολιτικός χρόνος τελειώνει και το προβάδισμα της Ν.Δ. μεγαλώνει, μοιράζει υποσχέσεις για χρήμα πιστεύοντας ότι μπορούμε να γυρίσουμε στα επίπεδα προ κρίσης με παροχές που είναι ακάλυπτες. Πρόκειται για πρακτικές εξαπάτησης, αντίστοιχες με το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Η οικονομία δεν θα τρέξει ποτέ όσο παραμένουν υψηλές οι επιβαρύνσεις σε εισοδήματα, παραγωγή και ακίνητα.

Κανείς δεν πρόκειται να επενδύσει όταν στις γειτονικές χώρες οι φόροι είναι της τάξης του 10% με 15% και η γραφειοκρατία ελάχιστη σε σχέση με το βουνό των δεσμεύσεων και καθυστερήσεων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες στη χώρα μας.Ο πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης και ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Τάσος Αναστασάτος παρουσίασαν τη μελέτη τους σχετικά με τα «διδάγματα της ελληνικής κρίσης».

Βασικό συμπέρασμα των μελετητών είναι ότι για να αποκατασταθούν οι απώλειες της μνημονιακής περιόδου θα απαιτηθούν υψηλά και χωρίς προηγούμενο, ποσοστά αύξησης των εξαγωγών και των επενδύσεων για τουλάχιστον 10 χρόνια ώστε το ΑΕΠ να αναπτύσσεται άνω του 3%. Η υλοποίηση αυτών των φιλόδοξων στόχων θα απαιτήσει συνέχιση και εμβάθυνση των αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων, καθώς και προσήλωση στη δημοσιονομική, χρηματοπιστωτική και θεσμική σταθερότητα». Πώς μπορεί να γίνει αυτό, όταν για παράδειγμα μία εμβληματική επένδυση, όπως η ανάπλαση του Ελληνικού, μένει κολλημένη στην κρατική γραφειοκρατία;

Για να υπάρξει επενδυτική έκρηξη χρειάζεται η πολιτική απόφαση «να γίνει οτιδήποτε χρειάζεται» και να υποστηριχθεί η επιλογή αυτή με τις ευρύτερες δυνατές πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις ώστε να επιτευχθούν διψήφιοι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης επενδύσεων παγίων κεφαλαίων για τα επόμενα 10 χρόνια. Αυτό μπορεί να γίνει με μέτρα όπως η μείωση φορολογικών συντελεστών, κόστους χρήματος και ενέργειας, η κατανομή πόρων ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων υπέρ επενδυτικών στόχων, η απλοποίηση της αδειοδότησης επενδύσεων, η αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης και η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

*Ο κ. Καρανάσιος είναι Επιχειρηματίας - π. Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας