Συνεντεύξεις και άρθρα

Ευθ. Καρανάσιος: «Σημαντική αναπτυξιακή μεταρρύθμιση ο νέος νόμος αδειοδότησης επιχειρήσεων».
Ευθ. Καρανάσιος: «Σημαντική αναπτυξιακή μεταρρύθμιση ο νέος νόμος αδειοδότησης επιχειρήσεων».

Είναι μεγάλες οι προσδοκίες που δημιουργεί στον επιχειρηματικό κόσμο, εγχώριο και διεθνή, το νέο νομοθετικό πλαίσιο που προτείνει το Υπουργείο Ανάπτυξης με τη σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων.

Ο βουλευτής Χαλκιδικής της Νέας Δημοκρατίας Ευθύμης Καρανάσιος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ηλεκτρονική εφημερίδα halkidikinow.gr, εξηγεί τα βασικότερα σημεία του σχεδίου νόμου που έχει τεθεί σε διαβούλευση.

Προ ημερών παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων. Ποια είναι η στόχευση αυτής της παρέμβασης και γιατί θεωρείται ως πρωτοπόρα αφού αν κανείς ανατρέξει στο παρελθόν θα δει ότι ανάλογες πρωτοβουλίες είχαν εξαγγελθεί αλλά δεν είχαν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα;

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι πράγματι μια σημαντική αναπτυξιακή μεταρρύθμιση, μέσω της οποίας στοχεύουμε να γίνει η χώρα μας πιο φιλική στις επενδύσεις, στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων, στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Η βασική αρχή του νομοσχεδίου είναι η μείωση της γραφειοκρατίας και η απλοποίηση της   διαδικασίας ίδρυσης μιας νέας επιχείρησης.

Απαντώντας στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματος επισημαίνω ότι για πρώτη φορά αναθεωρείται συνολικά το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει για την αδειοδότηση κάθε τύπου επιχείρησης, από ένα μικρό συνοικιακό κατάστημα μέχρι ένα μεγάλο εργοστάσιο.

Λιγότερο ή περισσότερο γνωρίζουμε τι ισχύει σήμερα  για το θέμα αυτό και έχει ενδιαφέρον να μάθουμε τις μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν την εικόνα σε σχέση με τις αδειοδοτήσεις, όπως ισχυρίζεται το Υπουργείο.

Ο καθένας γνωρίζει το λαβύρινθο της γραφειοκρατίας και πως απαιτούνται σήμερα αμέτρητες διαδικασίες για να λειτουργήσει μια επιχείρηση. Σήμερα όλες οι δραστηριότητες χρειάζονται άδεια από το κράτος, πλην εξαιρέσεων. Με το νέο πλαίσιο αλλάζουμε σελίδα. Και τι λέμε; Όλες οι δραστηριότητες επιτρέπονται, πλην λίγων εξαιρέσεων που χρειάζονται άδεια.

Το νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης και θα ψηφιστεί ως τις αρχές Απριλίου, εισάγει βασικές αλλαγές, τομές θα έλεγα, όπως η υπεύθυνη δήλωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις  θα αρκεί μια υπεύθυνη δήλωση, για να ξεκινήσει κάποιος την επιχείρησή του, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη. Σε λίγες περιπτώσεις, για λόγους δημόσιου συμφέροντος, παραδείγματος χάρη προστασία, του περιβάλλοντος, θα χρειάζεται και ειδική έγκριση λειτουργίας από τις αρχές.

Στο εξής δε θα ελέγχονται χαρτιά κατά την ίδρυση της επιχείρησης  αλλά θα εξετάζουμε τις εγκαταστάσεις οι οποίες δουλεύουν, τις λειτουργούσες εγκαταστάσεις, κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Οι αδειοδοτήσεις και οι έλεγχοι θα γίνονται από πιστοποιημένους φορείς του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, κάτι αντίστοιχο όπως γίνεται σήμερα με τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ. Και η κεντρική διοίκηση, όταν πρέπει, δε θα ελέγχει κάθε επιχείρηση ξεχωριστά αλλά θα ελέγχει τους ελεγκτές.

Με το νέο σύστημα, από τα 21 βήματα που απαιτούνται σήμερα, τα 14 καταργούνται, φεύγουν. Είτε επειδή καταργούνται από το νόμο, παύουν να υπάρχουν, είτε επειδή διασυνδέονται ηλεκτρονικά οι υπηρεσίες και επομένως ο επιχειρηματίας δε χρειάζεται πλέον να κάνει κάτι. Με το νέο πλαίσιο μονάχα για τις 7 από τις 21 διαδικασίες θα πρέπει να επιληφθεί ο ίδιος ο επιχειρηματίας.

Πολλές επενδύσεις, μεγάλες κατά κύριο λόγο, έρχονται αντιμέτωπες με το γόρδιο δεσμό της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και του χωροταξικού. Λύνονται αυτά με το νόμο – πλαίσιο;

Όσον αφορά την περιβαλλοντική αδειοδότηση, το θέμα έχει αντιμετωπιστεί με το νόμο 4014/2011, ο οποίος κινείται στην ίδια λογική. Ο νόμος αυτός είναι στο στάδιο της εφαρμογής με την έκδοση των απαιτούμενων κανονιστικών αποφάσεων. Για το ζήτημα της χωροταξίας αναμένονται επίσης παρεμβάσεις από το αρμόδιο υπουργείο ΥΠΕΚΑ. Ο νόμος – πλαίσιο δεν αντιμετωπίζει τα θέματα χωροταξίας.

Στην περιοχή μας, όπως είναι άλλωστε γνωστό, υπάρχει η σχετική κινητικότητα για τις εξορυκτικές δραστηριότητες. Ο νόμος για τον οποίο συζητούμε, όταν ισχύσει θα αφορά και τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο στάδιο να λάβουν αδειοδότηση;

Ο νόμος αυτός, αφορά και καινούργιες και ήδη λειτουργούσες επιχειρήσεις. Αυτό όμως τι σημαίνει;  Πως θα τινάξουμε στον αέρα επιχειρήσεις που ήδη λειτουργούν; Όχι βεβαίως απλά προβλέπονται και θα προβλέπονται και από τις επιμέρους παρεμβάσεις μεταβατικές διατάξεις διότι προφανώς θα ισχύσουν κανόνες κοινής λογικής. Επίσης θα υπάρξουν μεταβατικές ρυθμίσεις για να υπάρξουν περίοδοι προσαρμογής.

Επιδίωξη της κυβέρνησης και του Υπουργείου Ανάπτυξης και με αυτή την προσπάθεια είναι να στείλουμε το μήνυμα ότι στην Ελλάδα κάτι αλλάζει ουσιαστικά, ότι η γραφειοκρατία αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα και ότι γίνεται ένα ουσιαστικό άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα.